Francija bo plačevala 5 milijonov € mesečno za “ruski” ladji razreda mistral

by Urednik

ODLOČITVE O USODI AMFIBIJSKO-DESANTNIH LADIJ VLADIVOSTOK IN SEVASTOPOL ŠE NI

Franciji in Rusiji ni uspelo doseči dogovora glede dobave (prevzema) dveh amfibijsko-desantnih vojaških ladij razreda mistral za potrebe Ruske mornarice. Pogovori o “sporni” prodaji so potekali v petek 24. aprila 2015 na srečanju Francoisa Hollanda in Vladimirja Putina v Erevanu v Armeniji, na komemoraciji ob 100. obletnici armenskega genocida.

Že pred srečanjem je francoski predsednik Francois Hollande izjavil, da v tem času še ni možna predaja ladij Sevastopol in Vladivostok razreda mistral (zaradi ruske vključenosti v ukrajinsko krizo, op. a.), vendar pa je ob tem dejal, da bo Francija vrnila denar Rusiji, če bo pogodba za obe nosilki helikopterjev preklicana.

Rusija in Francija sta v juniju 2011 podpisali 1.5 milijard USD vredno pogodbo za dve amfibijsko-desantni ladji razreda mistral, predaja prve ladje (Vladivostok) pa je bila predvidena v novembru 2014, vendar se to ni nikoli zgodilo.

Če se Francija odloči vrniti Rusiji vnaprej vložen denar za obe ladji (ruska podjetja so prispevala tudi tretjino trupa), kot je Hollande omenil, jih bo to stalo skoraj 1, 5 milijarde dolarjev (Rusija je do sedaj vložila skoraj 1 milijardo USD), trdijo ruski obrambni analitiki.

Francoski obrambni kolumnist Jean-Dominique Merchet pa je zapisal, da bodo Francozi plačali visoko ceno za neuspešno dobavo ladij Rusiji. Izračunali so namreč, da bo vzdrževanje obeh ladij razreda mistral, ki sedaj čakata v pristanišču v mestu Saint-Nazaire, stalo francoske davčne zavezance kar 5 milijonov evrov na mesec.

Sredi aprila 2015 pa je uspešno prestala pomorske preizkuse tudi druga v Franciji zgrajena amfibijsko-desantna ladja razreda mistral za Rusko mornarico. Ladja z imenom Sevastopol se je že vrnila v ladjedelnico v Saint-Nazaire.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki