Francija in Nemčija prevzeli naloge »Air-Policinga« na baltskem nebu

by Urednik

FRANCOSKI LOVCI MIRAGE IN NEMŠKI TYPHOON BODO VAROVALI BALTSKE DRŽAVE

Zadnji dan avgusta 2016 sta Francija in Nemčija prevzeli odgovornost za Natovo varovanje zračnega prostora (Air-Policing) baltskih držav. Nemčija bo nadzor zračnega prostora zagotavljala s štirimi letali Eurofighter typhoon, medtem ko bo Francija v “dežurno baltsko patruljo” prispevala štiri lovce Dassault mirage 2000-5D.

Francoski lovci mirage bodo dežurali v litovski letalski bazi Siauliai, nemški lovci typhoon pa v estonski bazi Amari. Vsa letala in posadke ter tehnično osebje je 24 ur na dan, 7 dni v tednu pripravljeno za takojšen vzlet za zaščito Natovega zračnega prostora. Zveza Nato nadzor zračnega prostora baltskim državam zagotavlja od leta 2004.

Tokratna rotacija letal za dežuranje na baltskem nebu je bila že 42. po vrsti, so jo pa po ruski priključitvi Krimskega polotoka in pospešenih ter razširjenih aktivnostih ruskih letalskih sil na območju Baltika precej okrepili. Poprej sta namreč dežurali dve letali zavezništva v litovski letalski bazi Siauliai, zdaj je v dežurstvo vključenih že kar osem lovcev zavezniških letalskih sil in še dodatna (estonska) letalska baza Amari.

Zavezništvo  izvaja nadzor zračnega prostora (na osnovi 24 ur vsak dan v tednu in 365 dni) še nad nekaterimi državami, ki nimajo lastnih zmogljivosti, poleg Latvije, Litve in Estonije sta to še Albanija in Slovenija. Misija “Air-Policing” običajno pomeni pripravljenost lovcev za vzlet in prestrezanje letal, ki se približujejo ali vletijo (kršijo) v zračni prostor zavezništva brez dovoljenja ali brez upoštevanja ureditve letalskega prometa.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki