Francija naročila razvoj in izdelavo šestih patruljnih ladij

by Urednik

MODERNIZACIJA FRANCOSKE MORNARICE ZA ZAŠČITO POMORSKIH EKONOMSKIH CON

Francosko obrambno ministrstvo je v okviru programa prekomorskih patruljnih plovil pri francoski ladjedelnici Socarenam naročilo 6 patruljnih ladij za zaščito francoskih pomorskih regij (otočij) in nadomestitev stare generacije patruljnih ladij v Francoski mornarici.

Nakup novih patruljnih ladij je že v novembru napovedala francoska obrambna ministrica Florence Parly. Z novimi plovili želi Francija preprečiti grožnje za francoske ribolovne vire in biotski raznovrstnosti ter načrtuje krepitev “evropskih pomorskih zmogljivosti”. Nova 70-metrska plovila bodo izvajala misije za zaščito suverenosti v francoski izključni ekonomski coni, uporabljala pa se bodo tudi za iskanje in reševanje, preprečevanje onesnaževanja in varovanje (ohranitev) okolja.

Francija ima največjo izključno gospodarsko cono (EEZ) na svetu, ki meri 4.514.000 kvadratnih kilometrov. Za primerjavo, ameriška izključna ekonomska cona znaša približno 4.383.000 kvadratnih kilometrov.

Patruljne ladje bodo oborožene z 20 mm daljinsko vodena topom in mitraljezi, vendar razpis ne razkriva specifikacij oborožitve. V skladu z zahtevami, bo na vsaki ladji mogoče namestiti brezpilotno letalo (do skupne mase 700 kg) in ga skriti v podpalubje. Ladja bo imela tudi 2 hitra čolna. Pri največji hitrostjo vsaj 22 vozlov (40 kilometrov na uro) naj bi imela doseg 5.500 navtičnih milj, kar bo omogočalo, da ostane na morju mesec dni.

Dve ladji bosta imeli sedež v Novi Kaledoniji, dve drugi v Indijskem oceanu, ena bo poslana v Francosko Polinezijo, lokacijo zadnje pa še ni določena. Francoski mornarici bodo dostavljene med letoma 2022 in 2025. Vrednost pogodbe ni bila razkrita.

Pripravil: A. Knific, foto: Ministère des Armées

 

Povezani članki