Francija ne bo prekinila pogodbe z Rusijo za ladje mistral zaradi Sirije

by Urednik

Francija ne bo prekinila pogodbe z Rusijo za ladje mistral zaradi Sirije

Francija ne bo s pogodbo za gradnjo amfibijskih ladij rezreda mistral za Rusko mornarico, vredno $ 1,2 miljarde USD, izvajala pritisk na Moskvo glede sirske krize, je včeraj dejal francoski zunanji minister Laurent Fabius.

Zahod si prizadeva za padec sirskega predsednika Bašarja al Asada, medtem ko Rusija in Kitajska se trudijo za preprečevanje zunanjih vmešavanj v Siriji, z obrazložitvijo, da sta za prelivanja krvi kriva tako režim Asada kot opozicija. Rusija in Kitajska sta blokirali 3 resolucije OZN o Siriji.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je v intervjuju za radio France Inter radio še dejal, da bo Francija izvajala pritisk na Rusijo, samo v diplomatskem smislu. “Mi nadaljuje pogajanja z Rusi, moramo najti rešitev glede Sirije] Da bi dosegli določen napredek, smo o tem razpravljali skupaj z arabskimi državami, z našimi sosedi in Rusi,” je dejal.Dejal je tudi, da francoska vojaška oprema ne sme biti prodana državam tretjega sveta.

Rusija in Francija sta v juniju 2011 podpisali pogodbo za dve francoski ladji razreda mistral, vključno s prenosom občutljive tehnologije. Za dodatni dve ladji mistral za Rusko mornarico, pa je načrtovano, da bosta v 80% zgrajeni v Rusiji in le v 20% v Franciji. Za prvo ladjo mistral se pričakuje, da bo prišla v operativo v ruski mornarici v treh letih.

Več o amfibijski bojni ladji razreda mistral, si preberite v  Revija Obramba, april 2007 (KLIK).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Amfibijska bojna ladja razreda mistral

Povezani članki