Francoska lovca rafale povzročila izpad električne energije v Provansi

by Urednik

V FRANCIJI LOVSKO LETALO PRETRGALO ELEKTRIČNO NAPELJAVO

V provansalskem mestu Le Castellet v Franciji so prebivalci 17. februarja 2021 za štiri ure ostali brez elektrike, po tem ko je par lovcev Dassault rafale med nizkim preletom pretrgal električno napeljavo. V nesreči k sreči ni prišlo do poškodb ljudi in večje škode premoženja.

Vzroke za incident še preiskujejo, Francoske letalske sile pa so se prebivalcem že opravičile (za občutno prenizko preletavanje vojaških letal in povzročitev izpada elektrike). Po poročanju lokalnih medijev naj bi eno od dveh lovskih letal Dassault rafale med usposabljanjem zadel ob žice daljnovoda in jih pretrgal. Par lovcev pripadala 4. eskadrilji iz približno 160 km oddaljene letalske baze Saint-Dizier-Robinson.

»Letalo je priletelo tako nizko, da je bilo zelo hrupno. Nato sem dvignil glavo in zagledal drugo letalo,« je o svojih povedal župan občine Le Castellet Benoît Gouin in dogodek označil za “zelo redek incident “. »Drugo letalo je zadelo žice daljnovoda in jih prerezalo!, je dejal župan in dodal, da je takoj opozoril službo za ukrepanje ob nesrečah in dežurno ekipo energetske družbe Enedis.

Izpad električne energije v občini je trajal štiri ure, cesta do mesta pa je bila zaradi varnostnih ukrepov blokirana še poročajo francoski mediji.

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault

Povezani članki