Francoska vojska načrtuje zamenjavo trenažnih letal alpha jet

by Urednik

FRANCOSKI VOJAŠKI PILOTI SE BODO KMALU ŠOLALI NA NOVIH LETALIH

Francija naj bi v bližnji prihodnosti zamenjala floto zastarelih šolsko-jurišnih letal Dassault/Dornier alpha jet v okviru projekta  “COGNAC”. Namero so v Francoski vojski napovedali že v aprilu, vse zahteve pa bodo zbrali in objavili v septembru letos.

Za naročilo Francoskih letalskih sil (Armée de l’Air) se zanima italijanski Alenia Aermacchi, ki ponuja dvosedežno šolsko letalo M-345 (plod v začetku skupnega razvoja z ruskim Jakovljevim, poti pa so se kasneje ločile in Rusi zdaj proizvajajo trenažno-bojno letalo Jak-130, Italijani pa po odkupu licence po aerodinamični zasnovi enako, po letalski elektronski opremi in pogonu pa precej drugačno dvosedo dvomotorno, visokozmogljivo šolsko letalo M-345). Z novimi šolskimi dvosedi bodo Francozi opremili svojo letalsko šolo v letalski bazi Cognac/Châteaubernard.

Svojo kandidaturo so predstavniki Alenia Aermacchi predstavili 1. junija 2015, zdaj pa čakajo na odločitev Francozov.

Francija ima v operativni rabi 86 letal alpha jet (od skupaj 99-ih) iz sedemdesetih let, z njimi leti tudi njihova slovita akrobatska letalska skupina Puatrille de France (12 letalnikov), letalo pa so v sedemdesetih letih razvili skupaj z nemškim Dornierjem (po njem in po britansko francoskem jaguarju se je zgledoval jugoslovanski orel J-22). Z alpha jeti je bilo opremljenih še nekaj vojaških letalstev v Evropi in pa v Afriki.

Konkurenta na tem razpisu bosta zagotovo tudi češki Aero Vodochopdy L-39 albatros (resnici na ljubo približno iste generacija kot alpha jet) in pa švicarski Pilatuis PC-21 (turboprolepersko letalo, nastalo na osnovi PC-9, kakršne imata v uporabi med drugim tudi Slovenska in Hrvaška vojska).

Pripravil: B. Knific, foto: Armée de l’Air

VIDEO: Francoska šolsko-jurišnih letala Dassault/Dornier alpha jet

Povezani članki