Francoski Dassault predstavil koncept novega evropskega lovca

by Urednik

LETALSKA NOVOST PREDSTAVLJENA NA RAZSTAVI EURONAVAL 2018

Francoski letalski proizvajalec Dassault je na razstavi Euronaval 2018 predstavil koncept in model lovca nove generacije, ki bi lahko po letu 2035 nadomestil evropska lovca Dassault rafale in tudi Eurofighter typhoon.

Na mornariško-obrambnem sejmu Euronaval 2018, ki V Parizu poteka med 23. in 26. oktobrom, je francoski proizvajalec Dassault predstavil koncept lovca nove generacije NFG (New Generation Fighter). Z njim želi francoski proizvajalec nadaljevati uspešno tradicijo proizvodnje lovskih letal in ponuditi naslednika letal mirage ter rafale.

Aprila 2018 sta se Nemčija in Francija dogovorili o osrednjih zahtevah za novo bojno letalo, ki naj bi do leta 2040 nadomestilo lovca 4. generacije Eurofighter typhoon, Dassault rafale in tudi starejše modele. Tako obstaja velika možnost, da bodo pri Dassaultu predstavljen nov koncept bojnega letala razvijali prav v okviru evropskega programa letalskega bojnega sistema prihodnosti (FCAS).

Direktor Dassaulta Eric Trappier je že pred časom dejal, da sta se Airbus in Dassault odločila, da bosta sodelovala pri razvoju novih bojnih sistemov, z namenom, da bi Evropa ohranila nadzor nad svojimi sistemi orožja. Želijo si, da bi Francija in Nemčija še letos izvedli začetno skupno študijo, da bi nato prvi prototipi poleteli leta 2015. Ob tem je Trappier poudaril, da projekt novega evropskega lovca ne bo kopija ameriškega F-35 JSF, temveč bo bolj ambiciozen.

Novi lovec NFG nima repnih (vertikalnih) krilc in ima zadnji del krila oblikovano v obliki črke W (podobno kot ameriški B-2 spirit), pri oblikovanju pa je bil poudarek na slabi radarski zaznavnosti (stealth). Francozi obljubljajo, da bodo v letalo vgradili najsodobnejše (tudi še nerazvite) napredne sisteme.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki