Frank Gorenc (USAFE) poziva k stalni namestitvi lovcev F-22 v Evropi

by Urednik

AMERIŠKI GENERAL SLOVENSKIH KORENIN SI ŽELI LETALA F-22 V EVROPI ZA STALNO

V luči poslabšanih odnosov med Rusijo in članicami zveze Nato je poveljnik Ameriških letalskih sil v Evropi (USAF Europe) Frank Gorenc predlagal stalno namestitev ameriških “nevidnih” lovcev F-22 raptor v Evropi.

Po tem ko so ZDA konec avgustu 2015 v Evropo poslala štiri lovce F-22, da bi pomirile (vzhodno)evropske zaveznice, je ameriški general slovenskih korenin Frank Gorenc v sredo 16. septembra 2015 na vsakoletni konferenci združenja (zahodnih) letalskih sil dejal, da je to prvi korak k stalni namestitvi raptorjev v Evropi.

Frank Gorenc, poveljnik Ameriških letalskih sil v Evropi, je dejal, da je prihod lovcev F-22 v Evropo pokazal zmogljivosti ZDA in pomiril ameriške zaveznike v času ruske agresije v Ukrajini ter Siriji.

Odločitev o prihodu lovcev F-22 v evropski prostor je bila sklenjena že pred časom v luči naših prizadevanj, da pošljemo sporočilo o zagotavljanju varnosti našim zaveznikom, je dejal Gorenc in nadaljeval: “Ne vem, kako dobro je ta poteza odvrnila predsednika Putina; kakorkoli, pomembna je za zagotavljanje varnosti naših partnerjev.”

Potem ko so ameriške letalske sile v letalski bazi Spangdahlem v Nemčiji začasno namestili 4 lovce F-22 raptor, je Gorenc dejal, da bi lahko ta letala za stalno namestili v Nemčiji, kasneje pa še na Poljskem in v Estoniji ter ob tem poudaril, da infrastruktura za tehnično podporo teh letal v regiji obstaja. Ameriški piloti so se od nastanitve v Evropi z raptorji že udeležili Natovih vojaških vaj v Estoniji (letalska baza Amari) in na Poljskem (letalska baza Lask), za eno noč pa pristali tudi na britanskem letališču Mildenhall.

95. lovska eskadrilja USAF je v Evropo poslala 4 bojna letala F-22 in skupaj okoli 60 pilotov ter tehničnega osebja, ki v zadnjih dveh tednih sodelujejo z evropskimi letalskimi silami. Poleg priložnosti za sodelovanje evropskih vojska z lovci 5. generacije pa so Američani želeli preveriti tudi primernost letalskih baz po Evropi za stalno namestitev lovcev F-22.

Frank Gorenc je na vprašanje o vpeljavi stalne letalske baze za lovce F-22 v Evropi odvrnil: “Lahko stavite, da bom vprašal za to možnost.” Dodal je, da se zaveda, da so trenutno prioritete Ameriške vojske drugje, vendar pa upa, da se bo to kmalu zgodilo, saj so USAF Europe na to pripravljene.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

SORODNE NOVICE: 

ZDA v Nemčijo poslale štiri “nevidne” lovce F-22

Štirje ameriški radarsko nevidni lovci F-22A raptor so v petek 28. avgusta 2015 prispeli v ameriško vojaško letalsko bazo Spangdahlem v Nemčiji v podporo Operaciji Atlantic Resolve.

Bodo ameriški lovci F-22 v Evropi povzročili spopad z Rusijo?

Ameriške letalske sile (USAF) so ponovno napovedale, da bodo v Evropi namestile svoje “nevidne” lovce F-22, s čimer želijo krepiti regionalno varnost in stabilnost.

Natov general Frank Gorenc si je ogledal posodobljene hrvaške mige

22. julija 2015 se je v 91. letalski bazi HRZ i PZO odvijala predstavitev lovcev MiG-21, na kateri je bil tudi Natov poveljnik, ameriški general (slovenskega porekla) Frank Gorenc.

Ameriški general slovenskih korenin Frank Gorenc na obisku v Sloveniji

Ameriški general slovenskih korenin Frank Gorenc na obisku v Sloveniji
General Frank Gorenc na obisku v rodni domovini in pri 15. polku vojaškega letalstva Slovenske vojske v Cerkljah ob Krki.

Povezani članki