Gana želi kupiti 6 letal Aero Vodochody L-39NG

by Urednik

POLEG BRAZILSKIH SUPER TUCANOV ŠE ČEŠKA LETALA ZA GANO

Zahodnoafriška republika Gana želi za oborožene sile nabaviti 6 lahkih jurišnih/trenažnih letal Aero Vodochody L-39NG v vrednosti okoli 132 milijonov dolarjev. Za nakup, ki bi ga financirali s posojilom, je ganski obrambni minister Dominic Nitiwul že zahteval odobritev parlamenta.

L-39NG (Next Generation) je enomotorno reaktivno dvosedo šolsko letalo, ki ga lahko uporabljajo tudi kot lahko jurišno letalo. Ima že napredno zasnovo pilotske kabine, ki vključuje polno stekleno kabino (glass cockpit), prefinjen virtualni sistem za usposabljanje v kabini in zaslon, nameščen na čeladi. L-39NG je ključni sestavni del inovativnega koncepta usposabljanja, ki ga je razvil češki Aero in vključuje najsodobnejše sisteme za usposabljanje, nove učne metode in ozaveščeno okolje ter obsežno uporabo tehnologij navidezne resničnosti in umetne inteligence. L-39NG je bil zasnovan kot za vzdrževanje prijazno letalo v pričakovanju dolgih desetletij uporabe.

Najnovejšo različico letala L-39 uporabljajo (oz. so jih naročila) podjetja LOM Praha (4+2), Draken International (6 letal), Breitling Jet Team (9), Skytech (12 + 6), RSW Aviation (12), kupci (oz. bodoči uporabniki) pa so tudi oborožene sile Senegala (4), Češka in Vietnam (12).

Ganske letalske sile imajo v svoji floti že 4 kitajska trenažna letala Hongdu K-8, naročili pa so tudi 5 brazilskih turbopropelerskih (trenažno) jurišnih letal Embraer EMB 314 super tucano. Zmogljivejših bojnih letal v svoji oborožitvi nimajo.

Pripravil: A. Knific, foto: Aero Vodochody

Povezani članki