Glock 17 bo nova pištola vojakov Nove Zelandije

by Urednik

AVSTRIJSKE PIŠTOLE G17 UPORABLJAJO V VEČ KOT 50-IH DRŽAVAH

Novozelandske obrambne sile (NZDF) oz. njeni pripadniki bodo dobili nov tip pištole in sicer avstrijsko polavtomatsko pištolo Glock 17 (G17 oz. P80) kalibra 9mm, s katerimi bodo v drugi polovici leta 2016 zamenjali pištolo Sig Sauer P226, ki jo trenutno uporabljajo.

Nova Zelandija je naročila 1.900 pištol Glock 17, skupaj z dodatno opremo in oskrbo skozi celotno življenjsko dobo pa bodo za pištole odšteli skoraj 1,2 milijona USD.

Novozelandski vojaki pištole Sig Sauer P226 uporabljajo vse od leta 1992, v procesu modernizacije pa bodo prešli na novejšo in sodobnejšo pištolo Glock 17, katero že uporabljajo nekatere vojaške in policijske enote.

Glock 17

Avstrijec Gaston Glock je leta 1982 predstavil polavtomatsko pištolo Glock model 17, ki je povzročil kar nekaj razburjenja, tako zaradi polimernih materialov kot zaradi sistema »safe-action«, ki pri glocku deluje kot dodatna varovalka (po repetiranju namreč udarna igla še ni v poziciji, ampak je treba pritisniti na sprožilec). Prav tako imajo pištole glock še dodatne notranje varovalke, ker so izdelane iz plastike, pa so precej lahke. Glock 17 tehta le slabih 625 gramov, legendarni Colt M-1911 za primerjavo tehta skoraj 1200 gramov.

Številni strelci pri glocku cenijo tudi večji občutek varnosti, ki ga imajo pri nošenju nabitega orožja. Nato je v javnost prišla novica, da so glocki zaradi plastičnega ohišja nezaznavni za rentgen na letališčih in ob vstopu v javne stavbe (predvsem sodišča), vendar pa imajo vsi glocki kovinski zaklep. Vseeno se je medijski pritisk kmalu polegel in glock je postal priljubljeno orožje vojakov, policistov in športnih strelcev po svetu. Pripadniki SOCOM-a, predvsem zelene baretke, rangerji in specialci vojnega letalstva, so začeli množično uporabljati glocke.

Pištole Glock 17 (od prve do četrte generacije) uporabljajo varnostne in obrambne sile več kot 50-ih držav po vsem svetu, tudi v Rusiji, ZDA, na Kosovu, v Črni Gori, kot seveda tudi v Avstriji.

Pripravila: A. Knific, Anže Barle, foto: Glock

SORODNE NOVICE:

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Ruska vojska bi za pištole glock plačala 10-krat več

Ruska vojska bi za pištole glock plačala 10-krat več
Rusko ministrstvo za obrambo preklicalo naročilo avstrijskih polavtomatskih pištol glock 17 kalibra 9mm in glock 26 kalibra 9mm

Beretta odgrnila tančico z novega orožja – pištole Beretta APX

Italijanska Beretta je na orožarskem sejmu IDEX 2015 v Abu Dabiju razkrila novo pištolo Beretta APX kalibra 9 mm, ki je med obiskovalci sejma požela precejšnje zanimanje.

Povezani članki