Hrvaška bo do konca leta sprejela odločitev o nabavi lovskih letal

by Urednik

HRVAŠKA IZBIRA NOVO LOVSKO LETALO

Hrvaško obrambno ministrstvo je objavilo, da je prejelo štiri ponudbe za dobavo 12 lovskih letal za potrebe hrvaških letalskih sil. Hrvaška namerava do 12. decembra 2020 sprejeti odločitev v tekočem postopku nabave bojnih letal.

Januarja 2020 je hrvaška vlada poslala prošnje za predloge za dobavo novih lovskih letal ZDA (F-16) in Švedski (JAS-39 gripen) ter zahteve za nabavo rabljenih lovcev v Francijo (rafale), Italiji (Eurofighter typhoon) ter Norveški, Grčiji in Izraelu (F-16). Zdaj se začenja postopek vrednotenja, medresorska komisija za nakup vojaških letal pa bo do 12. decembra priporočila najboljšo ponudbo.

Pred dnevi smo poročali, da je Hrvaška dobila švedsko ponudbo, ki je vključevala tudi povezovanje obrambnih industrij obeh držav, kot tudi postavitev servisnega centra za gripne za jugovzhodno Evropo.

Nova oziroma rabljena lovska letala v floti Hrvaškega vojnega letalstva in protizračne obrambe (HRZ i PZO) naj bi nadomestila 12 lovcev MiG-21bis-D/MUD, moderniziranih v zadnjem desetletju na standard, delno združljiv z Natom, vendar v manjši meri kot v primeru romunskih lovcev MiG-21 lancer-R. Hrvaški migi bi morali prenehati s službovanjem leta 2024, vendar se bo ta rok zagotovo podaljšal, dokler ne bodo operativni vsaj nekateri novi lovci.

Pripravil: A. Knific

 

Povezani članki