Hrvaška najbližje nakupu francoskega lovca rafale

by Urednik

NEKOLIKO PRESENETLJIVA, A PRECEJ PRAGMATIČNA ODLOČITEV HRVAŠKE– VRATA ZA NAKUP F-16 PA ŠE VEDNO MALCE ODPRTA

Francoski letalski proizvajalec Dassault naj bi skoraj zagotovo ujel še en dogovor za prodajo lovcev rafale, saj naj bi Hrvatsko ratno zrakoplovstvo zamenjalo svoje lovce MiG-21. Po nekaj velikih dogovorih za lovce rafale (Indija – Grčija – Egipt) bi lahko Dassault Aviation letos dobil še eno naročilo, tokrat od hrvaških letalskih sil (hrvaško: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo).

Po poročilih naj bi Hrvaška od francoske vlade kupila 12 rabljenih reaktivnih letal rafale in končno nadomestila svoje ostarele lovce MiG-21. Po poročanju hrvaške publikacije Jutarnji list država načrtuje nakup 12 rabljenih lovcev – večnamenskih bojnih letal – rafale F3R iz flote Francoskih letalskih sil. Najstarejši od teh naj  bi bil  star približno 10 let, posel pa vrednotijo na slabo milijardo evrov za celoten paket. Poročilo pravi, da bi vlada lahko odločitev sprejela 28. maja, na dan hrvaških oboroženih sil.

Hrvaški obrambni svet je 20. maja od vlade prejel podporo za nakup lovskih letal. Medtem ko vlada ni dobila priporočil, kakšen tip letala naj kupi, je predsednik Zoran Milanović poudaril, da sta se s premierjem (čeprav dolge na nasprotnih bregovih) glede tega vprašanja “dobro razumela” in ostala enotna pri odločitvi, ko so ga vprašali, za katerega lovca se ​​bo odločila država. Ustrezna pogajanja o ceni letala naj bi sledila po končni odločitvi hrvaške vlade. Hrvaška bi prve rafale začela prejemati leta 2024, če bo dogovor podpisan letos. Dostava vseh 12 letal pa bi bila končana do leta 2025.

Rafale se je kljub večletnim začetnim težavam pri prodaji na tuje, izkazal kot zlata gos za Pariz, saj je letalo doživelo velik uspeh v mednarodni prodaji, zlasti po dogovoru z Indijo. Egipt je postal prvi večji tuji kupec, ko so njegove letalske sile leta 2014 naročile 24 letal rafale, sledila sta mu Katar in nato Indija (ki se je dolga leta pogajala o nakupu lovcev rafale – omenjali so celo število nad 120 primerkov, potem pa pristali pri 36 enotah). Posel z New Delhijem je sprožil veliko polemik in obtožb o nepravilnostih pri kupčiji. Kasneje je indijsko vrhovno sodišče zavrnilo vse obtožbe in odprlo pot za nakup 36 borcev rafale iz Francije.

Rafale je dvomotorno večnamensko (omnirole) bojno letalo 4+ generacije lovskih letal z delta krilom in zasnovo kanardov – aktivnih predkrilc,  lahko opravlja različne naloge, vključno s prevlado v zraku (prestrezanje), zračno obrambo, vpadi v nasprotnikov zračni prostor, izvidništvom, podporo kopenskim enotam, protiladijskim delovanjem in misijami jedrskega odvračanja. Oborožen je z naprednim orožjem, vključno manevrirnimi raketami.

Dobave lovcev rafale

Leta 2020 je Dassault prvič dostavil lovska letala rafale Indiji v ključnem času, ko so se oborožene sile države spopadale s kitajsko Ljudsko osvobodilno vojsko na svojih himalajskih mejah v Ladahu. Dassault je dosegel velik uspeh potem tudi januarja 2021, ko je Grčija naročila 18 lovcev rafale v različici  F3-R  za skupno vsoto  2,4 milijarde evrov. Ta dogovor je vključeval 12 rabljenih letal, ki so prišli naravnost iz francoskega letalskega vojnega inventarja, in šest novih. Naslednji dogovor leta 2021 je bil z Egiptom, ki je 4. maja s francosko vlado podpisal pogodbo o nakupu 30 lovcev rafale. Medtem ko Egipt stroškov ni razkril, je preiskovalna spletna stran Disclose navedla, da je bil posel vreden 3,75 milijarde EUR (4,52 milijarde USD). S tem bi se število lovcev rafale v egiptovski službi povzpelo na 54. Egiptovsko naročilo bodo financirali s posojilom, ki bo odplačano najmanj 10 letih. Že avgusta 2020 pa so poročali, da bodo 8 od skupno 18 lovcev rafale Grčiji podelili kot “donacijo”, vendar pa teh trditev še ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Francija je sprva načrtovala nakup 286 lovcev rafale, nato so naročili 180 letal, 152 je že dobavljenih, število 180 letal pa naj bi dosegli v letu 2021. Kako je z nadomestitvijo lovcev, ki so jih iz lastnega inventarja dobavili Egiptu, Grčiji in (morebiti) Hrvaški, tudi ni znano. Francija uporablja dvosedo verzijo rafale B F-3R, enosedo C F-3R in palubno M F-3R.

Pripravil: B. Knific, foto: Dassault

Povezani članki