Hrvaška po strmoglavljenju prizemljila helikopterje OH-58D kiowa warrior

by Urednik

HRVAŠKI IZVIDNIŠKI HELIKOPTER STRMOGLAVIL V MORJE

Zaradi strmoglavljenja oboroženega izvidniškega helikopterja Bell OH-58D kiowa warrior v ponedeljek 27. januarja 2020 so Hrvaške letalske sile (Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo) prizemljile celotno floto preostalih 15 letalnikov tega tipa.

Hrvaški helikopter Bell OH-58D kiowa warrior z repno oznako 327 je strmoglavil okoli 11. ure po lokalnem času v Jadransko morje  na območju med polotokom Zablaće in majhnim otokom Zlarinom v bližini celinskega mesta Šibenik. Razbitine letalnika so se potopile 30 metrov globoko v Jadranskem morju, nesreča pa je zahtevala življenje obeh pilotov.

Helikopter Bell OH-58D kiowa warrior je v paru vzletel okoli 10.30 ure iz 93. letalske baze Zadar-Zemunik in zaradi zaenkrat še neznanega vzroka strmoglavil v morje. V operaciji iskanja in reševanja (SAR), ki se je začela ob 11:06, sta bili vključeni dve SAR in eno gasilsko plovilo ter transportni helikopter Mi-8MTV-1 z repno oznako 212, kot tudi skupina vojaških potapljačev. Truplo prvega pilota so našli po nekaj urah, medtem ko je truplo drugega naplavilo naslednji dan v bližini otoka Zlarin.

Posebna komisija nesrečo helikopterja OH-58D kiowa warrior še preiskuje, neuradne informacije pa kažejo na to, da je letalnik strmoglavil pri hitrosti okoli 150 km/h  padlo med izvajanjem posebne operacije – navigacijskim poletom nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino. Posadka drugega helikopterja naj bi nadrejenim sporočila, da strmoglavljen letalnik nenadoma spremenil smer leta in treščil v vodo.

Na tiskovni konferenci, ki je potekala v Zadru, je po nesreči načelnik generalštaba Oboroženih sil Republike Hrvaške (OSRH) sporočil, da je bila celotna flota hrvaških helikopterjev OH-58D takoj prizemljena.

Do nesreče je imel 9-let star helikopter OH-58D kiowa warrior le 550 ur skupnega naleta. Pripadal je 393. helikopterski eskadrilji (393. eskadrila helikoptera, 393. eh), ki deluje iz letalske baze Zadar-Zemunik in je do nesreče imela v svoji floti 16 helikopterjev OH-58D, ki so jih dobili od ZDA v drugi polovica leta 2016.

Prvi poleti helikopterjev OH-58D kiowa warrior iz vrst Hrvaških letalskih sil so bili opravljeni 11. aprila 2017, usposabljanje hrvaških pilotov s strani ameriških inštruktorjev pa se je začelo v začetku maja istega leta. Prvi izstrelki raket so bili izstreljeni 1. avgusta 2017, polno operativno zmogljivost pa so letalniki dosegli sredi septembra 2019.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: HRZ

 

Povezani članki