Hrvaška vrača Ukrajini štiri pokvarjene lovec MiG-21

by Urednik

HRVAŠKE TEŽAVE Z “UKRAJINSKIMI” LOVCI MIG-21

Zagreb bo od ukrajinskega obrambnega ministrstva zahteval, da Hrvaški izroči 4 brezhibne lovce MiG-21 z državno garancijo, potem ko so v letu 2014 v ukrajinsko Odesso na remont poslale 7 lovcev MiG-21, ob tem pa se odločili še za nakup 5-ih posodobljenih ukrajinskih letal MiG-21.

Sklicujoč se na spoznanja obrambnega ministrstva gre za letala, ki jih je Hrvaška kupila od Ukrajine v sklopu remonta in dokupa bojne eskadrilje, ki jih je Hrvaško vojno letalstvo (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo) po treh letih razglasilo za okvarjene in neuporabne. To je končno potrdilo največje vojaške afere z nabavo orožja v zgodovini Hrvaške. Po informacijah je Hrvaška za letala plača ukrajinskemu remontnemu zavodu Ukrspeceksport približno osem milijonov dolarjev, poroča hrvaški dnevnik Jutranji list.

Kot navaja hrvaški časopis, so iz Zagreba prejšnji teden ukrajinskemu obrambnemu ministrstvu poslali uradno noto, s katero hrvaško obrambno ministrstvo predlaga ustrezno rešitev.

Kar torej pomeni, da Hrvaška nima več 12, temveč 8 bojnih letal, od katerih pa je večina menda v zelo slabem stanju in Hrvaška komajda zmore letala, sposobna za opravljanje dežurstva za nadzor zračnega prostora pod poveljstvom zveze Nato. Iz posodobljenih lovcev MiG-21 še vedno kaplja olje, navigacijski sistemi ne delujejo, rok za opravljeni remont pa je potekel.

Vprašanje remonta migov je bilo sproženo med nedavnim obiskom ukrajinskega obrambnega ministra Stepana Poltoraka v Zagrebu, ki je po razgovorih s hrvaškim obrambnim ministrom Damirjem Krstičevićem in ministrskim predsednikom Andrejem Plenkovićem izjavil, da sporazum iz leta 2014 ‘’ni povem izpolnjen’’ in to na škodo hrvaške strani.

Ta hrvaška zahteva Ukrajini pomeni tudi uradno potrditev katastrofalnega remonta hrvaških bojnih letal v Ukrajini, plačanega s 132,4 milijona kunami (17,8 milijona evrov), obenem pa tudi dokaz o težkih kriminalnih poslih ukrajinskega remontnega zavoda, s katerimi so ogrožali življenja hrvaških pilotov, obenem pa oslabili bojno pripravljenost članice Nata, piše Jutranji list.

Vojaška policija in USKOK sta v preiskavi dokazali vsa kriminalna dela, kar je potrdila tudi hrvaška zahteva za zamenjavo letal, vendar še niso uvedli preiskave proti nikomur. Trenutno je poteka sodni postopek proti bivšemu članu tehnične komisije MORH, upokojenem poveljniku Ivana Čovića in Ivici Josipoviću, lastniku podjetja Aeropartner ter zastopniku ukrajinskega Ukrspeceksporta za Hrvaško in BiH, ki je posredoval pri dogovarjanju remonta migov. Čovića obtožujejo, da je od Josipovića zahteval in dobil podkupnino v višini 10.000 evrov, da bi ukrajinskemu zavodu zagotovil posel na Hrvaškem.

Poleg letal je sporna tudi nabava rezervnih delov za posodobljene lovce MiG-21, ki je bila dogovorjena vzporedno z nabavo letal. Hrvaško obrambno ministrstvo (MORH) je porabilo 12 milijonov kun za veliko količino delov, seznam pa je bil enak, kot je bilo stanje delov v skladišču ukrajinskega remontnega zavoda iz Odese. Po mnenju strokovnjakov so nabavili preveliko količino delov. Kot še ugotavlja Jutranji list, pa tudi to ni dovolj, saj je prav v teh dneh Letalski tehnični center (Vazduhoplovni tehnički centar) začel novo nabavo velike količine delov za mige – po neuradnih informacijah – v vrednosti približno 20 milijonov kun (nekaj manj kot 3 milijone evrov), povpraševanje pa je bilo poslano tudi v Ukrajino. Sogovorniki Jutranjega lista trdijo, da naročajo dele, ki v naslednjih 10 letih ne bi bili potrebni, če bi bil remont opravljen tako, kot bi moral biti.

Pripravil: B. Knific, foto: Tangosix

 

Povezani članki