Hrvaško povpraševanje za bojna letala: F-16 barak ali gripen?

by Urednik

HRVAŠKI NAČRTI ZA NAKUP NOVIH LOVSKIH LETAL

Hrvaško obrambno ministrstvo bo v juliju 2017 poslalo povpraševanje za nova bojna letala v štiri države in sicer na Švedsko za lovce JAS-39 gripen, v ZDA za lovce F-16, Južno Korejo  za lovce FA-50 ter Izrael za lovce F-16 barak, poroča Večrnji list.

Hrvaška načrtuje, da naj bi ponudbe prejeli v mesecu dni, končna odločitev o nakupu lovcev, ki bodo postopoma nadomestili stare lovce MiG-21, pa naj bi bila sprejeta konec jeseni 2017. Pogodba naj bi bila podpisana leta 2018. V povpraševanje je zajeta tudi tehnična pomoč in sicer usposabljanje tehnikov (40-50) in prešolanje 12 pilotov v prvi fazi, tako da bi poleti 2020 že lahko na Hrvaško začeli prihajati prva letala. V skladu z načrtom, naj bi nova lovska eskadrilja HRZiPO (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana) med letoma 2021 in 2022 že lahko izvajala nadzor zračnega prostora (t.i. Air-Policing).

Ta načrt Hrvaške vojske pa je seveda preveč ambiciozen, saj se je potrebno zavedati, da celotno prešolanje pilotov (in tehnikov) na novo tehnologijo letal traja 5 do 7 let, da lovci postanejo popolnoma operativni v zraku. V tem smislu so se za bistveno krajše prešolanje “odločili” Srbi, ki bodo od Rusije in Belorusije prejeli (kot donacijo) skupaj 14 moderniziranih lovcev MiG-29, katere v starejših različicah že uporabljajo.

Hrvaški analitiki menijo, da se bosta v finalni izbor uvrstila švedski JAS-39C/D gripen, ki naj bi bil kar dvakrat dražji od drugega finalista – v Izraelu nadgrajenih več kot 20 let starih lovcev F-16 barak (F-16C/D block 40). Po nekaterih ocenah naj bi vsak gripen stal Hrvaško okoli 70 milijonov dolarjev, F-16 pa okoli 25 milijonov dolarjev. Glede na ceno naj bi bil favorit v dejanskih vojnah preizkušeno in z izraelsko tehnologijo nadgrajeni F-16. Seveda pa bi pri prodaji izraelskih lovcev F-16 Hrvaški morale dati soglasje tudi ZDA, ki bodo prav tako ponudile svoje modernizirane različice tega letala.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki