IDEF 2019: Aselsan z radarjem AESA na trg nadgradenj F-16

by Urednik

NOV RADAR Z AKTIVNIM ELEKTRONSKIM SKENIRANJEM ZA TURŠKE LOVCE F-16

Turški obrambni proizvajalec Aselsan je na razstavi IDEF predstavil svoje najnovejše dosežke na področju letalskih radarjev, vključno z radarjem z aktivnim elektronskim skeniranjem (AESA), pripravljenim za vgradnjo v letala Turških letalskih sil Lockheed Martin F-16.

Razvoj novega radarja  trenutno financira kar sam proizvajalec Aseslan, ki pri tem uporablja lastne izkušnje pri razvoju senzorjev AESA za kopenske in pomorske aplikacije. Zemeljsko testiranje naj bi se zaključilo do leta 2022, vendar podjetje trenutno (še) ne načrtuje preizkušanja sistema na krovu testnega letala.

Pri Aselsanu pravijo, da bo multifunkcijski radar sposoben avtonomnega  in samodejnega prepoznavanja ciljev, hkrati pa bo imel tudi zaščito pred motenjem radarskih frekvenc ter elektronsko podporo in elektronske napadalne funkcije.

Njegove zmogljivosti v sistemu delovanja zrak-zrak vključujejo iskanje v več načinih delovanja ter izsleditev več ciljev hkrati in zaznavanje vremenskih razmer, kot tudi sledenje več cilje hkrati ob usmerjanju izstrelkov vanje.

Pri aplikacijah za nadzor tal radar omogoča sledenja ciljev med premikanjem na tleh (GMTI/T) skupaj z uporabo in vodenjem izstrelkov zrak-zemlja.

Pri turškem proizvajalcu menijo, da bi lahko bil njihov radar AESA konkurenčen radarskim sistemov, kot je na primer Northrop Grumman APP-83 Scalable Agile Beam Radar tako na domačem/turškem ko na izvoznem trgu. Turške letalske sile imajo sicer v svoji floti okoli 240 lovcev F-16 C/D.

Northropov radarski sistem uporablja tehnologije, ki jih uporabljajo na Lockheed Martinovem letalu F-35, in ki so vključene v različice F-16 Ameriških letalskih sil v sklopu projekta podaljšanja življenjske dobe teh lovcev.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki