IMDS 2015: Russian Helicopters prikazal svoje mornariške helikopterje

by Urednik

NOVI RUSKI ARKTIČNI MI-8AMTSH-VA IN PALUBNI HELIKOPTER KA-52K

Ruski proizvajalec helikopterjev Russian Helicopters (Вертолеты России)  je na julijskem 7. mednarodnem mornariškem obrabnem sejmu v Petrogradu (IMDS 2015) prikazal nekaj svojih proizvodnih novosti. V ospredju zanimanja obiskovalcev sta bila “arktični” helikopter Mi-8AMTSh-VA in palubni helikopter Ka-52K.

O “arktičnem” helikopterju smo že pisali, Ka-52K pa je razvojna različica bojno-izvidniškega  helikopterja Ka-52 aligator, ki ga serijsko proizvajajo za domačega uporabnika – Rusko vojsko. Mornariška izvedenka se od običajne razlikuje po vgrajenih materialih, odpornih na korozijo, po zložljivih krakih obeh glavnih  (nasproti vrtečih) rotorjev, ima pa vgrajenih tudi precej sistemov, prilagojenih uporabi v mornariških operacijah.

Palubne verzije helikopterjev Kamovega konstruktorskega biroja uporabljajo v Rusiji, Indiji in na Kitajskem, pa tudi v nekaterih drugih državah (poleg drugih jih je imela v svojem arzenalu tudi nekdanja Jugoslavija). Najbolj iskana modela sta bila Ka-31in Ka-28 (izvozna inačica protipodmorniškega helikopterja Ka-27, kakršne uporablja Ruska vojna mornarica). Ti protipodmorniški helikopterji imajo v opremi tudi sonarje-boje, iskalno-napadalne verzije pa so opremljene tudi s podvodnimi bombami in torpedo.

Na sejmu IMDS 2015 so predstavili tudi novi model večnamenskega helikopterja Mi-38, ki ga bo moč uporabljati v različnih vremenskih In klimatskih pogojih, med drugim tudi na tropskih območjih in za potrebe vojaških mornaric. Helikopter Mi-38 je v zaključni razvojni fazi – preizkušanjih za pridobitev letalnih certifikatov. Mi-38 bo prav tako namenjen civilni rabi, odlikovala pa naj bi ga gospodarnost uporabe.

Ruski helikopterji so na IMDS 2015 predstavili tudi novi večnamenski helikopter Ka-226T, ki je pridobil dovoljenja za civilno rabo v marcu letos, uporabljati pa ga je moč tudi na palubah ladij.

Pripravil: B. Knific, foto: Russian Helicopters

SORODNE NOVICE:

Ruska vojska želi kupiti do 100 “arktičnih terminatorjev” Mi-8 AMTSh-VA

Rusko obrambo ministrstvo želi kupiti do 100 helikopterjev Mi-8 AMTSh-VA terminator, ki so posebej razviti za delovanje v arktičnih razmerah, vendar jih morajo najprej še testirati.

Ruska vojska dobila 120 helikopterjev Ka-52, Mi-28N in Mi-8AMTSh-VA

Ruske oborožene sile so dobile 120 novih helikopterjev, med njimi so jurišni helikopterji Mi-28N might hunter, Ka-52 aligator in transportno-bojni Mi-8AMTŠ-VA terminator.

Povezani članki