Indija le naročila (prvih) 36 lovcev Dassault rafale

by Urednik

INDIJI SE VSE BOLJ MUDI Z MODERNIZACIJO LETALSKIH SIL

Indijski premier Narendra Modi je v petek 10. aprila 2015 med obiskom v Parizu sporočil, da bo Indija kupila 36 večnamenskih francoskih lovcev Dassault rafale, obstaja pa možnost za dodatna naročila.  Po večletnih (neuspešnih) pogajanjih, potem ko je Dassault Aviation v letu 2012 zmagal na natečaju za 125 novih bojnih letal Indijskih letalskih sil (IAF), sedaj želij Indijske oblasti kar najhitreje priti do novih letal.

O podrobnostih posla naj bi se še pogajali, francoski predsednik Francois Hollande, pa je že napovedal, da bo obrambni minister Jean-Yves Le Drian bo v kratkem odpotoval v New Delhi z nalogo, da doseže sporazum.

Indijski obrambni minister Manohar Parrikar je le dan po objavi sporočil, da indijska vojska pričakuje prve francoske lovce rafale v roku dveh let in pol, vendar je ob tem dodal, da se morajo še dogovoriti o podrobnostih posla (cena, oprema, dobava,…).  Vojaški analitiki ocenjujejo, da bo vrednost posla okoli 4,25 milijarde dolarjev.

Že dalj časa indijski analitiki opozarjajo, da njihova država izgublja vojaško moč s prelaganjem nakupa novih lovcev, saj sosednji Kitajska in Pakistan vlagata vse več sredstev v modernizacijo flot svojih letalskih sil in ostalih oborožitvenih sistemov. Z novimi lovci Dassault rafale  naj bi v Indijskih letalskih silah zamenjali starejše lovce MiG-21 (245) in mirage 2000 (59), ki jih  nameravajo upokojiti do leta 2022 oz. 2025.

Dassault Rafale je sicer osvojil indijski natečaj za 126 bojnih večnamenskih letal MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft) v letu 2012 (vrednost posla naj bi presegla 11 milijard dolarjev). Indija in Francija sta se  pogajali o pogodbi za lovce rafale zadnja tri let, težave pa naj bi nastajale predvsem pri ceni in sporov glede sestavljanja 108-ih letal v Indiji (prenos tehnologij, garancije,…).

Zadnjih nekaj tednov pa v javnost prihajajo novice, da naj bi se tudi Indijska mornarica zanimala za enosedežne lovce rafale in sicer za palubne različice (oznaka M). Trenutno sicer uporabljajo ruske palubne lovce MiG-29K/KUB (45) in britanske sea harrier (18).

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault Aviation

Povezani članki