Indija naročila 22 helikopterjev AH-64E apache in 15 CH-47F chinook

by Urednik

AMERIŠKI HELIKOPTERJI “PREMAGALI” RUSKE HELIKOPTERJE

Indija je z ameriškim proizvajalcem Boeing po nekaj letih pogajanj v ponedeljek 28. septembra 2015 podpisala pogodbo za nakup 22 jurišnih helikopterjev AH-64E apache in 15 transportnih helikopterjev CH-47F chinook. Ob najnovejših modeli teh letalnikov bodo Indijske letalske sile od Boeinga “dobile” tudi vso tehnično podporo, oborožitev in usposabljanje pilotov ter tehnikov.

Indijska vojska bo z novimi jurišnimi AH-64E apache in transportnimi helikopterji 15 CH-47F chinook v veliki meri izboljšala zmogljivosti Indije v različnih vojaških in humanitarnih misijah. Indija je tako postala 14. Država, ki bo uporabljala helikopterje apache, in 19. Država, ki je izbrala chinooke.

Times of India poroča, da je posel vreden 3,1 milijarde USD, dobava pa naj bi se začela v treh letih. Pogodbe pa vključuje tudi možnost nakupa dodatnih 11 helikopterjev AH-64E apache in 7 helikopterjev CH-47F chinook.

Ob nakupu naj bi paket oborožitve za apache vključeval 812 raket AGM-114L-3 hellfire longbow, 542 raket AGM-114R-3 hellfire-II, 245 raket stinger block I-92H in 12 radarskih sistemov za nadzor ognja AN/APG-78.

Na odločitev indijskih oblasti za nakup ameriških helikopterjev so ZDA močno pritiskale, saj si želijo okrepiti delež svojega orožja na rastočem indijskem vojaškem trgu. V tem kontekstu so Indiji sporočili, da cena za helikopterje apache in chinook, ki so jo ponudili leta 2012 velja le še do konca letošnjega leta. Ob tem so ZDA obljubile Indiji tudi za 30 % protidobav  v blagu glede na vrednost nakupa (dobro milijardo USD).

ZDA so tako pri indijskem izboru novih helikopterjev premagale konkurenčne ruske jurišne  helikopterje Mi-28N night hunter in transportne helikopterje Mi-26.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki