Indija naročila 83 lovskih letal tejas Mk-1A

by Urednik

NAROČILO NOVE RAZLIČICE LOVCA TEJAS Mk-1A IN PODPORA INDIJSKI OBRAMBNI INDUSTRIJI

Indijsko obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup 83 lahkih bojnih letal LCA tejas Mk-1A v vrednosti 6,5 milijarde dolarjev, ki ga je že odobril vladni odbor za varnost, ki mu predseduje premier Narendra Modi.

HAL tejas je indijski enomotorno večnamensko lahko bojno letalo četrte generacije, ki ga je zasnovala  indijska Agencija za letalski razvoj (ADA) v sodelovanju s podjetjem Hindustan Aeronautics Limited (HAL) za potrebe Indijskih letalskih sil in Indijske vojne mornarice. Indija je program lahkega bojnega letala (LCA) začela že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja (takrat se je govorilo tudi o morebitnem sodelovanju z nekdanjo Jugoslavijo v tem projektu), z namenom, da bi z novim letalom nadomestili stare sovjetske lovce MiG-21 (v svoji floti jih imajo še vedno okoli 100). Leta 2003 so LCA uradno poimenovali “tejas“.

Pogled na nakup letal tejas je v članku o indijskem obrambnem proračunu za fiskalno leto 2022 izrazil tudi Abhijit Apsingikar, vesoljski in obrambni analitik pri podjetju Globaldata: »Kljub ohranjanju rokov dobave je ključni poudarek dogovora s HAL zasnova in uvedba sorazmerno bojno učinkovite platforme kot začasni ukrep, preden bo novi in veliko večji srednje težki lovec tejas MK-2 poletel po letu 2025. Posel za dobavo 73 lovcev LCA tejas Mk-1A in 10 trenažnih tejas Mk-1A je ocenjen na 6,58 milijarde ameriških dolarjev in vključuje sredstva za postavitev kopenske infrastrukture, vzdrževanje, rezervne dele in stroške.

Čeprav je Indija že v postopku dobave 40 letal LCA tejas MK-1 (okoli 20 že dobavljenih), njegovo bojno učinkovitost zmanjšuje relativno stara in osnovna letalska elektronika. Kljub vgrajenemu sistemu za polnjenje z gorivom v zraku LCA MK-1 še vedno nima vrhunske letalske elektronike za sodoben radarski sistem. Z razvoj novega standarda za  LCA tejas MK-1A skušajo Indijci odpraviti omejitve na področjih, kot so radar, letalska elektronika, orožni sistemi in elektronsko vojskovanje.

MK-1A bo imel napreden sistem za elektronsko vojskovanje in izraelski radar ELTA-2052 AESA, kar mu bo omogočilo zmogljivost zunaj vidnega dometa. Deloval bo kot ključna odskočna deska za pilote, ki bodo prehajali iz sorazmerno osnovnega letala tejas MK-1 na srednjega težkega lovca tejas MK-2. Vendar pa so dobave lovca MK-1A, ki naj bi se začele leta 2024 in se zaključile do leta 2028, v proizvodnem načrtu v nasprotju s proizvodnjo MK-2, ki naj bi se začela med letoma 2025-2026. Prav zato naj bi omejitev števila lovcev tejas MK-1A na 83 letal hkrati utirala pot za množično uvajanje srednjega težkega lovca tejas MK-2 v naslednjem desetletju.

Kljub vsem težavam v razvoju indijskega lastnega letala pa je treba na razvoj tejas MK-1A gledati v luči  spodbujanja indijske obrambne in vesoljske industrije. Odstotek domačih sestavnih delov v letalu naj bi se povečal na 60 %, zagotavljalo pa naj bi jih skoraj 500 indijskih podjetij, vključno z malimi in srednjimi podjetji, ki sodelujejo pri podpori HAL pri proizvodnji letal. Velik del pogodbenih odhodkov bo verjetno usmerjen nazaj v indijsko gospodarstvo, kar bo v veliko pomoč pri spodbujanju rasti v novo nastajajočem indijskem vesoljskem in obrambnem sektorju.

Pripravil: A. Knific, foto: HAL

Povezani članki