Indija se je odločila za nakup 48 helikopterjev Mi-17V-5

by Urednik

INDIJA NADALJUJE Z NAKUPI RUSKIH VOJAŠKIH HELIKOPTERJEV

Indija se je odločila za nakup 48 srednjih ruskih vojaških transportnih helikopterjev Mi-17V-5, ki jih proizvaja podjetje Kazan Helicopters, hčerinska družba družbe Rostec. Indijske oborožene sile že uporabljajo 149 helikopterjev Mi-17V-5.

“Pogajanja z indijsko stranjo o dobavi 48 helikopterjev Mi-17V-5 so zaključena; pričakujemo, da bomo podpisali pogodbo v prvem četrtletju 2018,” je sporočil Sergey Chemezov, predsednik uprave Rosteca. Ob tem je dodal, da helikopter Mi-17V-5 ustreza vsem razpisnim pogojem, tehnične lastnosti pa presegajo konkurente. Razvili pa so tudi že palubno različico tega helikopterja, ki ima zložljive krake glavnega rotorja.

Chemezov je podal še eno zanimivo razmišljanje in sicer, da lahko indijsko obrambno ministrstvo znatno prihrani med življenjsko dobo helikopterjev Mi-17, če se (dokončno) odloči tudi za nakup helikopterjev Ka-226T. Zaradi skupne proizvodnje helikopterjev obstajajo možnosti skupnega vzdrževanja, usposabljanja pilotov in mehanikov ter drugih s tem povezanih stroškov.

Indijsko obrambo ministrstvo je že maja 2015 odobrilo nakup približno 200 ruskih lahkih večnamenskih helikopterjev s koaksialnima rotorjema Kamov Ka-226T, ki naj bi jih izdelovali v indijskem Tumakuru v skupni tovarni Rosteca, Ruskih helikopterjev in  Aeronautike Hindustan. Vendar do zagona proizvodnje kot kaže še ni prišlo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki