Indija v nakup 56 transportnih letal C-295MW

by Urednik

40 TRANSPORTNIH LETAL BODO IZDELALI V INDIJI

Kabinet indijske vlade je odobril nakup 56 transportnih letal C-295MW za potrebe Indijskih letalskih sil. Od tega bodo 16 letal dostavili v letečem stanju iz Španije, 40 jih bodo sestavili v Indiji,  kar je edinstvena pobuda za krepitev avtohtonih zmogljivosti in povečanje obsega izdelanih obrambnih proizvodov v Indiji –  „Make in India“.

Vsa letala bodo opremljena z avtohtonim indijskim paketom Electronic Warfare Suite . Novi Airbusovi C295 bodo zamenjali zastarela srednja transportna letala Indijskih letalskih sil letal avro.  Nosilnost Airbnusovih transporterjev je  5-10 ton, opremljena pa so s sodobno tehnologijo.

Kabinet za varnost indijske vlade je pred dnevi odobril nabavo 56 transportnih letal C-295MW španske družbe Airbus Defense and Space za Indijske letalske sile. Letalo ima zadnja vrata/ploščad, ki omogočajo hitro odzivanje – vkrcevanje in izkrcevanje vojakov ter tovora. Šestnajst letal bo iz Španije dostavljenih v letečem stanju v 48 mesecih po podpisu pogodbe, štirideset letal pa bo v Indiji izdelal konzorcij TATA v obdobju desetih let po podpisu pogodbe. To je prvi tovrstni projekt, v katerem bo vojaško letalo v Indiji izdelovalo zasebno podjetje.

Vseh 56 letal C-295MW bo opremljenih z v indiji razvitim in izdelanim paketom opreme za elektronsko bojevanje. Projekt bo spodbudil letalski program v Indiji, saj bo v proizvodnjo delov letal vključenih več poddobaviteljev in proizvajalcev, razpršenih po vsej državi. Program pomeni močno spodbudo indijske vlade, ki indijskemu zasebnemu sektorju ponuja edinstveno priložnost za vstop v tehnološko intenzivno in zelo konkurenčno letalsko industrijo. Projekt bo povečal domačo letalsko proizvodnjo, kar bo zmanjšalo uvozno odvisnost.

Predvideno je, da bo v Indiji izdelano veliko število delov, podsklopov in večjih sklopov konstrukcije letala C-295MW. Program bo deloval kot katalizator pri ustvarjanju delovnih mest v letalskem sektorju države, predvidoma pa bo neposredno ustvaril 600 visokokvalificiranih delovnih mest, več kot 3000 posrednih delovnih mest in dodatnih 3000 priložnosti za zaposlitev pri srednjih zahtevnih polproizvodih z več kot 42,5 milijoni ur dela v letalsko-obrambnem sektorju Indije. Vključeval bo razvoj specializirane infrastrukture v obliki hangarjev, zgradb, vzletno pristajalnih in voznih stez.

Med proizvodnim procesom v Indiji se pričakuje, da bodo vsi dobavitelji konzorcija TATA, ki bodo vključeni v posebne procese, pridobili in ohranili svetovno priznano Akreditacijo nacionalnega programa za akreditacijo proizvajalcev v letalskem in obrambnem področju (NADCAP).

Pred dokončanjem dobave naj bi v Indiji postavili tudi servisni center za raven letalstva C-295MW. Pričakuje se, da bo ta objekt deloval kot regionalno središče za različne variante letal C-295. Poleg tega bo OEM poravnal tudi svoje obveznosti izravnave z neposrednim nakupom primernih izdelkov in storitev od indijskih partnerjev(t.i. offset), kar bo dodatno spodbudilo indijsko gospodarstvo.

Prav tako transportno letalo je pred leti izbrala Slovenska vojska, vendar je nato tedanji obrambni minister nakup odpovedal, kot neposreden vzrok odpovedi pa navedel nesrečo poljskega vojaškega transporterja C-295 v Afganistanu.

C-295 je sicer podaljšana verzija manjšega transporterja C-235, ki je pred štirimi desetletji nastal kot skupen proizvod španskega proizvajalca Casa (ki se je zlil v evropski konzorcij Airbus) in indonezijskega proizvajalca letal Nurtanio (kot CN-23), ki je proizvajal dvomotorne turbopropelerske transporterje za prevoz potnikov in tovora med številnimi indonezijskima otoki.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

 

Povezani članki