Indija z lovci Su-30 na letalske manevre v Avstralijo

by Urednik

INDIJA IN AVSTRALIJA KREPITA ODNOSE TUDI NA VOJAŠKEM PODROČJU

Indijske letalske sile so objavile, da bodo z lovci Suhoj Su-30MKI sodelovale na mednarodnih letalskih vajah ”Pitch Black 2018”, ki bodo potekale med 27. julijem in 17. avgustom ter veljajo za najobsežnejše vojaške vaje na južni polobli.

V Avstralijo bodo v juliju 2018 na letalske vaje ”Pitch Black 2018” Indijske letalske sile (IAF) poslale vsaj 5 večnamenskih lovskih letal Suhoj Su-30MKI in vojaško transportno letalo C-17. Na manevrih, ki se v glavnem izvajajo na območju severne Avstralije, se bodo piloti urili v ofenzivnih in defenzivnih nalogah nadzora zračnega prostora. Na letalskih vajah ”Pitch Black 2018” v Avstraliji bodo poleg Indije sodelovale še ZDA, Velika Britanija, Singapur, Tajska, Francija, Malezija, Nova Zelandija, Združeni arabski emirati, Kanada, Nemčija in Nizozemska.

O sodelovanju Indijskih letalskih sil (z ruskimi lovci Su-30) na teh letalskih vajah sta se že leta 2015 dogovarjala indijski obrambni minister Manohar Parikkar in tedanji avstralski obrambni minister Kevin Andrews, vendar se IAF zaradi operativnih razlogov vaje ni mogel udeležiti.

Indijske letalske sile imajo (bodo imele) v svoji floti lovskih letal najštevilčnejše prav suhoje Su-30 MKI (skupaj 232 + 40 naročenih), uporabljajo pa še večnamenske lovce mirage 2000 (41), MiG-21 (240), MiG-29 (66) in tejas (8 + 32).

Pripravil: A. Knific, foto:  YouTube

Povezani članki