Indija zavrnila proizvodnjo lovcev F-16 na svojih tleh

by Urednik

ODLOČITEV O ZAVRNITVI LOVCEV F-16 POSLEDICA IZKUŠENJ IZ VAJE RED FLAG

Indijski obrambni minister je sporočil, da Indije ne zanima nakup ameriških lovskih letal F-16 fighting falcon, kljub agresivnemu lobiranju ameriškega proizvajalca Lockheed Martin. Američani so skušali Indijce prepričati s predlogom, da bi lovce F-16 za potrebe Indijskih letalskih sil izdelovali v Indiji.

Odločitev oz. zavrnitev ni nič posebnega, če vemo, da Indija že več desetletij prisega na sovjetska oz. ruska bojna letala (Suhoj in MiG), ob tem pa deloma še na francoska mirage in sedaj rafale ter angleško-francoske Sepecat jaguarje. Vendar pa so tokrat svojo odločitev (zavrnitev) utemeljili z zanimivo razlago.

Indijski obrambni minister Manohar Parrikar je pred dnevi v indijskem parlamentu dejal, da so se odločili na podlage izkušenj iz skupnih vojaških letalskih vaj Red Flag na Aljaski, kjer so se indijski lovci spopadli z letali F-16. Kot kaže so indijski piloti in vojaški strokovnjaki ocenili, da lovci F-16 niso primerni za njihove sile.

Indijski obrambni minister je utemeljitev podal v odgovorih na vprašanja oz. predloge, da bi indijski piloti med vajo lahko pridobili izkušnje iz prve roke s pilotiranjem teh letal na skupni vaji Red Flag na Aljaski. Parrikar pa je poslancem razložil, da je bil najpomembnejši del vaje Red Flag za indijske pilote preučevanje in prilagajanje na boj s sovražnimi lovci, kot je tudi F-16.

“Med vajo smo dobili zelo pomembno pomembne podatke o zračnih spopadih (dog fight, op.a.) z letali, ki jih uporabljajo naši nasprotniki. Tako smo pravzaprav izvedeli, kako se z njimi spopasti,” je zaključil Parrikar.

Piloti Indijskih letalskih sil z lovci Suhoj Su-30 namreč v zadnjih tednih preizkušajo svoje znanje na večnacionalnih vajah zračnih spopadov Red Flag na Aljaski.

Lockheed Martin je s ponudbo iskal priložnost, da sodeluje v projektu v Indiji izdelanega bojnega letala. V začetku leta 2016 je namreč indijski obrambni minister napovedal, da želi Indija v sodelovanju z zasebnim sektorjem začeti proizvodnjo bojnega letala v sklopu projekta “Make in Indija”.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Indijski lovec Su-30 na vajah Red Flag 2016

Povezani članki