Indijci bodo šolali vietnamske pilote na lovcih Suhoj Su-30

by Urednik

VIETNAMSKI VOJAKI SE BODO V INDIJI UČILI UPRAVLJATI Z LOVCI SU-30 IN PODMORNICAMI RAZREDA KILO

Indija in Vietnam naj bi v kratkem podpisali obrambni sporazum, po katerem se bodo vietnamski piloti v Indiji usposabljali za letenje z ruskimi lovci Suhoj, je sporočil vir na indijskem obrambnem ministrstvu za Rusko Rec. Sporazum bodo verjetno podpisali v septembru med obiskom indijskega predsednika Pranab Mukherjee v državah jugovzhodne Azije.

Priprava pogodbe je že v zaključni fazi, Vietnam pa se je pri Indijski vojski že dlje časa zanimal za šolanje pripadnikov Vietnamske vojske na ruskih bojnih letalih Suhoj Su-30, kot tudi podmornicah razreda kilo.

Vietnam se je z Rusijo namreč že aprila leta 2009 dogovoril za nakup šestih izboljšanih različic dizelsko-električnih podmornic razreda kilo (projekt 636 varshavyanka). Dve podmornici so konec marca 2014 iz Rusije že dobili, preostale štiri pa naj bi do leta 2016. Vietnamska mornarica želi v Indijo na usposabljanje poslati okoli 500 podmorničarjev.

Vietnamske letalske sile imajo v svoji floti 4 lovce ruske izdelave Suhoj Su-30MK in 20 lovcev Su-30MK2, v letu 2013 pa so se končno dogovorili za dobavo dodatnih 12 letal Su-30MK2 v vrednosti 450 milijonov USD. Vietnam je namreč že leta 2009 naročil 12 teh letal, nato znižal naročilo na 8 letal, leta 2010 napovedal nakup 20 letal Su-30MK2, na koncu pa ostal pri 12-ih. Tako bo imela Vietnamska vojska skupaj 36 lovcev Suhoj Su-30, piloti pa se bodo šolali v Indiji.

Vietnam je za Indijo eden najpomembnejših vojaških zaveznikov v jugovzhodni Aziji, zato tudi ne čudi navdušenje Indijcev ob morebitni prodaji raket brahmos Vietnamu, kljub nasprotovanju Kitajske.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vietnamske letalske sile

Povezani članki