Indonezija: “Kupili smo stare rabljene lovce”

by Urednik

“SPOREN” INDONEZIJSKI NAKUP KATARSKIH LOVCEV?

Indonezijski parlament je kritiziral nakup lovcev francoskega izvora mirage 2000-5 za zamenjavo sovjetskih (ruskih) lovskih letal Suhoj Su-27 in Su-30. Kot poroča indonezijska Kompas TV, je parlament države, navajajoč visoko starost za letala mirage 2000, kritiziral odločitev indonezijskega obrambnega ministrstva.

»Kakšne pa so bile nujne okoliščine, da smo morali kupiti stara rabljena letala?«  je vprašal eden od poslancev. V odgovoru je indonezijski obrambni minister pojasnil, da kljub dejstvu, da je bilo 12 katarskih lovcev mirage 2000-5 dolgo časa v uporabi, imajo zelo malo ur letenja, zato jih je mogoče uporabljati še 15 do 20 let.

Drugi indonezijski poslanec je ministrstvu za obrambo očital kršitev zakona o obrambni industriji, ki določa, da mora pridobivanje vojaških izdelkov [iz tujine] spremljati prenos tehnologij, ki so nove za nacionalni vojaško-industrijski kompleks.  Dogovor kritizirajo tudi lokalni vojaški opazovalci, saj menijo, da bo nakup rabljenih lovcev povzročil povečanje proračuna zaradi dodatnih izdatkov za vzdrževanje in popravila.

Ministrstvo za obrambo Indonezije je na predvečer posla izjavilo, da so katarski lovci mirage 2000-5 potrebni za zamenjavo okvarjenih letal Suhoj Su-27 in Su-30, ki so bila prej kupljena od Rusije. Obenem se indonezijske oblasti nočejo ukvarjati z njihovo obnovo in modernizacijo, saj se usmerjajo v omejitev vojaško-tehničnega sodelovanja z Moskvo.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikimedia

Povezani članki