Indonezija načrtuje nakup francoskih lovcev, podmornic in korvet

by Urednik

HITER RAZVOJ KITAJSKE VOJSKE VPLIVA NA OSTALE AZIJSKE DRŽAVE

Indonezijski obrambni minister Prabowo Subiant je svojemu francoskemu kolegu ob obisku v Parizu pojasnil, da se njegova država želi dodatno oborožiti, da bi se lahko zoperstavila kitajski grožnji. Po nekaterih virih se Džakarta zanima za nakup 48 lovcev Dassault rafale, štirih podmornic razreda scorpéne in dveh korvet gowind.

Sporazume za nakupe francoskih oborožitvenih sistemov bi bilo mogoče opraviti z medvladnim sporazumom med Francijo in Indonezijo, ki želi pogodbe kar se da hitro tudi podpisati. Francija je sicer v zadnjih desetih letih Indoneziji prodala za 1,36 milijarde evrov vojaške opreme, največ leta 2013 (480 milijonov evrov).

Podmornice razreda scorpène (v Indiji razred kalvari) sta skupaj razvili francoska družba DCNS in španska Navantia, uporabljajo pa od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem (AIP). So radarsko veliko slabše zaznavne od starejših tipov podmornic in omogočajo zelo globoke potope (tudi do 1.000 metrov globoko) na račun izredno “elastičnega” jekla. Pri gradnji uporabljajo tehnike za zmanjševanje šumov, kar so dosegli z montažo notranje opreme na izolativne oziroma gumijaste materiale, ki preprečujejo oddajanje glasnih vibracij iz notranjosti podmornice. Tudi oblika podmornice razreda scorpéne je zasnovana tako, da jo sonarji težje odkrijejo.

Družino korvet gowind so zasnovali leta 2007 v Naval Group (prej DCNS) za uporabo v priobalnih vodah. Ladje so dolge 85 do 102 m s spodrivom 1000 do 2500 t (gowind 1000 in gowind 2500). Na ladji lahko uporabljajo brezpilotnike – UAV, daljinsko upravljana površinska plovila (USV) in podvodna daljinsko upravljana plovila (UUV). Na zadnji palubi  lahko pristane do desettonski helikopter ali brezpilotni letalnik. Pogon je kombiniran – dizelski in vodni curek, kar omogoča odlične manevrske zmogljivosti in precejšnjo hitrost – do  25 vozlov (46 km/h).

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault

 

Povezani članki