IRAK: Ameriški protiletalski sistemi stinger padli v roke sunitskih vojakov

by Urednik

VSE VEČ AMERIŠKEGA OROŽJA V ROKAH MILITANTNIH SKUPIN

Ameriški vojaški uradniki, ki imajo dostop do najnovejših ameriških obveščevalnih podatkov o Iraku so za Fox News povedali, da so “verjetno prenosni protiletalski sistemi (MANPADS) FIM-92 stinger ameriške izdelave padli v roke sunitskih upornikov islamistične militantne skupine ISIS (Islamic State in Iraq and the Levant (Syria)).

Po besedah ameriških vojaških uradnikov, naj bi vojaki ISIS-a dobili raketne sisteme zračne obrambe stinger z zavzetjem vojaških baz Iraške vojske.

V ZDA se je z naglim napredovanjem islamistične militantne skupine ISIS proti Bagdadu, bili naj bi le še okoli 50 km oddaljeni, naselil strah, da bi ameriško orožje padlo v roke radikalne skupine.

Iraški obveščevalci so sporočili, da so sunitski uporniki od začetka ofenzive (10. junija 2014) zavzeli že dve večji skladišči orožja z več kot 400.000 kosi orožja, vključno z avtomatskimi puškami AK-47 kalašnikov, raketami in granatami na raketni pogon, granatami in minami. Četrtino zajetih zalog orožja naj bi hitro poslali v Sirijo.

Že pred dnevi pa so pripadniki islamistične militantne skupine ISIS zasegli večje količine orožja in oklepnih vozil (ameriške izdelave), kar so pokazali tudi videoposnetki.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Al Kaida v Iraku zasegla ameriško orožje in vozila

16/06/2014

V Iraku se odvijajo spopadi med Iraško vojsko in vojaki islamistične militantne skupine ISIS, ki so v zadnjih dneh zasegli večje količine orožja ter oklepnih vozil (ameriškega porekla).

Kako so talibani prišli do sodobnega ameriškega orožja?!

09/06/2014

Ameriški pisatelj Kenneth R. Timmerman v svoji novi knjigi pojasnjuje, kako so se prizadevanja ameriške vlade za oborožitev libijskih upornikov izjalovila, orožje pa je pristalo v Siriji in v Afganistanu.

Povezani članki