Iran pomaga Iraku z brezpilotnimi letali in orožjem

by Urednik

ZDA IN IRAN ZDRUŽILA MOČI PRI POMOČI IRAKU

Iran pomaga Iraku v boju proti militantni skupini ISIS z brezpilotnimi letali ababil, ki vzletajo iz letališča v Bagdadu, hkrati pa oskrbujejo Iraško vojsko s tonami vojaške opreme in drugih potrebščin, poroča New York Times.

Iranska transportna letala naj bi dvakrat dnevno v Bagdad pripeljala okoli 70 ton tovora. Teheran je ob mejo z Irakom tudi že namestil10 divizij kopenske vojske, ki so pripravljene ukrepati, če bi sunitski uporniki ogrozili iraško prestolnico ali šiitska svetišča.

Iranska obrambna industrija je razvila številna brezpilotna letala (UAV), med njimi tudi taktični robotski letalnik ababil-5 srednjega dosega, ki je namenjen za dnevno-nočno izvidovanje in nadzor. Bojna različica brezpilotnega letala ababil pa lahko nosi do 40 kg eksploziva. Brezpilotni letalniki ababil so svetu postali poznani predvsem iz izraelskih fotografij sestreljenih UAV-jev Hezbolaha (v članku spodaj).

Tako ZDA kot Iran imata številne vojaške svetovalce v Iraku, ki pomagajo šiitskim oblastem v boju s pripadniki teroristične militantne skupine ISIS (del al Kaide – Islamic State in Iraq and the Levant (Syria)). Že sredi junija 2014 je v Irak prispelo dodatnih 200 ameriških svetovalcev – pripadnikov specialnih sil, ki na terenu ocenjujejo položaj in svetujejo iraškim varnostnim silam. ZDA so se ravno v teh dneh odločile v Irak poslati še 300 pripadnikov specialnih sil, ki bodo okrepili varnost ameriške ambasade v Bagdadu (s tem bo v Iraku že blizu 1000 ameriških vojakov, ki skrbi za to).

Zemljevid razmer v Iraku - 30. junij 2014

Iran je na jug Iraka poslal okoli ducat poveljnikov paravojaških specialnih enot, ki imajo nalogo svetovati iraškim poveljnikom in pomoč pri mobilizaciji več kot 2000 Šiitov, so sporočili ameriški uradniki.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice: 

Libanonski Hezbolah dal Iranu slike Izraela, posnete s sestreljenim UAV-jem

Videoposnetek sestrelitve hezbolahovega brezpilotnega letala po vstopi v zračni prostor Izraela, kjer ga je sestrelil lovec F-16.

Povezani članki