Libanonski Hezbolah dal Iranu slike Izraela, posnete s sestreljenim UAV-jem

by Urednik

Libanonski Hezbolah dal Iranu slike Izraela, posnete s sestreljenim UAV-jem

Iran je včeraj sporočil, da ima slike zelo zaščitenih območij v Izraelu, ki so bile posnete z brezpilotnim letalom(UAV), ki so jih prejeli od libanonske islamističneparavojške organizacije Hezbolaha 6. oktobra. To je izjavilvodja iranske poslanske skupine za obrambne zadeveEsmail Kossari za arabsko televizijo Al-Alyam.

“UAV je slikal v realnem času in dobili smo slike Izraela z visoko ločljivostjo,” je dejal. Brezpilotno letalo so kasnejeIzraelske letalske sile sestrelile v puščavi Negev. Ostanki letalnika so na spodnjih dveh slikah.

Brezpilotno letalo tipa ayub je priletel v izraelski zračni prostor nedaleč od Gaze in letel približno pol ure skorajdo izraelskega jedrskega raziskovalnega inštituta vDimonu, nato pa so ga sestrelili z lovcem F-16. Posnetek sestrelitve si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Hezbolahovo brezpilotno letalo ababil-T

Ostanki brezpilotnega letala na sliki kažejo, da je bil sestreljen UAV narejen v iranskem podjetju HESA. Sestreljeni UAV Ababil-T je imel delta krilo, dvojni rep in propelerski pogon. Hezbolah že od leta 2004 trdi, da je oborožen z brezpilotnimi letalniki.

Izraelske letalske sile so trdile, da je brezpilotno letalo priletelo čez Sredozemsko morje, še preden je vstopilo v izraelski zračni prostor, sestrelili pa naj bi ga v bližini Mount Hebron.

Iran ima tudi brezpilotna letala namenjena bojnim nalogam, je dejal Kossari. “Tako lahko potrdimo, da če bo Izrael napadel nas, mu bomo odgovorili na njegovem ozemlju.”

Iranski obrambni minister Akhmad Vahidi je v nedeljo izjavil, da ima Iran veliko bolj napredna brezpilotna letalakot je bilo Hezbolahovo, ki so ga sestrelili nad Izraelom.

Izraelski lovec F-16

VIDEO: IZRAELSKE LETALSKE SILE SESTRELILE NEZNANEGA UAV-JA

08. oktober 2012

VIDEO: Izraelske letalske sile sestrelile neznanega UAV-ja

V zračni prostor Izraela je v soboto zjutraj priletelo brezpilotno letalo(UAV), ki ga je sestrelil lovec F-16. Od kod je prihajal ni znano, Izraelska vojska pa sumi, da so z njim zbirali podatke. Prelet majhnega brezpilotnega letala(UAV) čez južni Izrael je za to državo ena izmed najbolj očitnih kršitev zračnega prostora v zadnjih letih.

UAV ni nosil noben eksplozivnih teles in je verjetno bil poslan na izvidniško nalogo, kakor tudi za testiranje izraelske zračne obrambe.

Izraelski lovec F-16 sestreli hezbolahovo brezpilotno letalo

Sestrelitev neznanega UAV-ja nad Izraelsko piščavo Negev. Na levi na sliki lahko vidimo tudi lovca F-16 Izraelskih letalskih sil.

Lovci F-16 iz letalske baze Ramon v puščavi Negev so takoj poleteli proti opaženemu UAV-ju. Piloti so prejeli navodila, da mu nekaj časa sledijo, še predno so dobili navodila da ga sestrelijo iz varnostnih razlogov. Ob 10. uri je pilot enega izmed lovcev izstrelil raketo, ki je zadela brezpilotno letalo. Vojaški preiskovalci so ostanke letalnika odpeljali v vojaški laboratorij na analizo.

V izraelski zračni prostor je priletel iz območja Gaze, vendar je vojska zanikala palestinska poročila ki pravijo, da je tam vzletelo. Najverjetneje je vzletelo nekje v Libanonu in poletelo čez Sredozemsko proti Izraelu. Možne pa so tudi druge poti.

Za vsaj en primer je znano, da je Hezbolah poslal brezpilotni letalnik iz Libanona v Izrael, ko so leta 2010 Izraelske letalske sile sestrelile brezpilotni balon nad puščavo Negev v bližini jedrskega reaktorja Dimona.

VIDEO: Lovec F-16 Izraelskih letalskih sil je sestrelil neznanega UAV-ja

Povezani članki