Iran pred podpisom pogodbe o nakupu lovcev Su-30?!

by Urednik

IRAN ŽELI LICENČNO IZDELOVATI RUSKA BOJNA LETALA SUHOJ SU-30

Iranski obrambni minister, brigadni general Hossein Dohghan je v teh dneh na obisku v Moskvi, z ruskimi partnerji pa naj bi se pogovarjal tudi o morebitnem nakupu bojnih letal (Suhoj Su-30), o čemer v zadnjih dneh medijih zelo veliko poročajo. Govor pa bo tudi o dobavah sistema protiletalske in protiraketne obrambe S-300.

V iranskem obrambnem ministrstvu so mnenja, da država potrebuje lovce, kakršen je Su-30MKI flanker-H. Pričakujejo, da bo tekla že sklepna beseda o nabavi, kajti v pogajanjih sta Iran in Rusija že precej daleč, tako da se pričakuje tudi sklepno dejanje: podpis pogodbe, je ruskemu mediju Sputnik zaupal vir iz ruskega obrambnega ministrstva.

Že pred časom smo tudi poročali o TV intervjuju iranskega obrambnega ministra Dehghana, v katerem je navajal iranske želje po sodobnih bojnih letalih. V intervjuju je tudi izpostavil lovca Su-30 kot najbolj zaželenega, hkrati pa izrazil željo po skupnem sodelovanju – proizvodnji tega letala v Iranu.

Iran želi izpopolnjeno različico flankerja-H, kakršne uporabljajo Indija, Malezija, Indonezija, Alžirija in Rusija, vseeno pa se ozira tudi po bolj osnovni izvedenki Su-30M2, kakršne uporabljajo Ruske letalske sile. Slednja različica Su-30 je tudi nekoliko cenejša, Iran pa zanima tudi njena licenčna proizvodnja.

Različico Su-30M2 izdelujejo v Komsomolsk na Amurju na ruskem Daljnem vzhodu in ni opremljena s (prepoznavnimi) kanardi – predkrilci, tako kot naprednejša verzija Su-30SM, prav tako pa nima usmerjenih potisnikov (z vetorskim potiskom) in je manevrsko malce manj zmogljiva – slabše krmarljiva. Kljub temu pa bi bilo to daleč najsodobnejše iransko bojno letalo, zdaj imajo namreč v oborožitvi “mešanico” bojnih letal ameriške, ruske in kitajske proizvodne. Zanimivo so predvsem Grummanovi F -14 tomcati, nabavljeni še v časih pred padcem šahovega režima (v februarju 1979) – tipični palubni dvomotorni težki lovci (najbolj priljubljeni v letih po filmski uspešnici – za pridobivanje letalskega kadra v USAF in US Navy – Top Gun s Tomom Cruisom v glavni vlogi). Lovci F-14 so namenjeni za dosego prevlade v zračnem prostoru, oboroženi z (pred tremi desetletji razvito) raketo zrak-zrak najdaljšega dosega phoenix (skoraj 200 km). Ruske lovce MiG-29 so Iranci dobili od Iraka, v njihovo državo so namreč preleteli ob ameriškem napadu na Irak v operaciji Puščavski vihar leta 1991. Preostali del flote sestavlja “geriatrična” flota močno  zastarelih lovcev F-4 II phantom  in kitajskih izvedenk (F-6 in F-7) ruskih lovcev MiG-19 in MiG-21. Iran ima tudi nekaj doma izdelanih – precej neposrečeno – ”podizvedenk” ameriških  (modificiranih) Northoropovih lahkih dvomotornih lovcev F-5, za katere pa nekateri trdijo, da so zgolj “kartonaste” verzije (mock-up) izvirnikov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki