Iran zavrača najnovejše predlagane ameriške sankcije

by Urednik

ZDA NAZNANILE NOVE SANKCIJE PROTI IRANSKIM GOSPODARSKIM DRUŽBAM

Teheran je zavrnil najnovejše ameriške sankcije zaradi iranskega balističnega programa, češ da so pravno in moralno nevzdržne, saj Washington prodaja (podobno) orožje okoliškim državam Bližnjega vzhoda.

Samo dan zatem, ko sta Washington in Evropska unija preklicali gospodarske sankcije proti Iranu na temelju jedrskega dogovora z Iranom, so ZDA naznanile nove sankcije proti iranskim družbam ter posameznikom, povezanimi z iranskim raketnim programom. Sankcije zajemajo tako pet iranskih državnih družb in pa mreži povezanih družb, ki delujejo v Združenih arabskih emiratih in Kitajski.

Sankcije prihajajo kot odgovor na iranske raketne preizkuse v oktobru in novembru 2015, češ da so v nasprotju z resolucijo  Varnostnega sveta OZN iz leta 2010, ki Iranu omejuje lansiranje raket – potencialnih nosilk jedrskega orožja. Adam Szubin, državni podsekretar za teroristične in finančne obveščevalne dejavnosti trdi, da Iran z balističnim programom pomeni ogrožanje regionalne ter globalne varnosti in da bi moral biti še naprej podvržen mednarodnim sankcijam.  Iranski predsednik Hasan Rohanui pa je že odgovoril, da bodo dobile morebitne sankcije ustrezen iranski odgovor.

Sta se pa ameriški državni sekretar Kerry in Rohani dogovorila tudi o povračilu iranskih 400 milijonov USD, ki jih je ta država že vplačala na račun nabav orožja pred letom 1979, torej pred islamsko resolucijo, po kateri so bile vse vezi med državama prekinjene. Teh 400 milijonov dolarjev je ločenih od desetin milijard USD, ki jih ima Iran zamrznjenih na tujih računih in zdaj pričakuje njihovo povračilo.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo je sicer pred dnevi potrdila, da je Iran izpolnil vse zaveze v zvezi z jedrsko energijo, ki jih je dal šestim svetovnim silam julija lani in s tem sprožil zaključek sankcij zaradi jedrskega problema. ZDA pa pravijo, da je iranske poskuse z balističnimi izstrelki potrebno ločiti od jedrskega sporazuma.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki