Iranska mornarica bo kmalu dobila novo podmornico razreda besam

by Urednik

IRANSKA PODMORNICA BO OBOROŽENA Z MANEVRIRNIMI RAKETAMI

Iran je blizu zaključka razvoja nove dizelsko-električne podmornice razreda besat (be’sat), ki bo sposobna izstreliti manevrirne rakete, torpeda in polagati podvodne mine, poroča iranska tiskovna agencija Fars.

“Nova podmornica Iranske mornarice bo kmalu pripravljena in okrepila iransko vojske moč,” je novinarjem dejal general Ataollah Salehi, poveljnik Iranske vojske.

Podmornica razreda besat v dolžino meri 60 metrov in imajo izpodriv več kot 1.300 ton, potopila pa naj bi se lahko tudi na globino 300-ih metrov. Imela naj bi šest cevi za torpeda in manevrirne rakete. Dizelsko-električne podmornice razreda besam naj bi imele od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem (AIP – air-independent propulsion). Fotografije žal še niso prišle v javnost (na slikah razred fateh).

Iran že nekaj let razvija nov razred konvencionalnih podmornic besat, v preteklosti znan tudi kot projekt oz. razred qaaem (tudi qaem ali ghaaem). Po nekaterih podatkih ena od podmornic novega razreda že pluje. Iranski obrambni minister Mostafa Mohammad-Najjar je 25. avgusta 2008 napovedal, da bo Iran začel graditi svoje prvo plovilo razreda qaaem. Takrat so Iranci sporočili, da bodo njihove nove podmornice oborožene z različnimi vrstami torpedov, podvodnimi minami in raketami. Po navedbah Iranske mornarice bo podmornice dolga približno 60 metrov in imela izpodriv 1.300 ton. Iranski kontraadmiral Habibollah Sayyari je dejal, da bo “pametna podmornica qaaem dolgega dosega sposobna izvajati tako defenzivne kot ofenzivne operacije.” Takrat so poročali, da naj bi Iranska mornarica že v letu 2015 začela uporabljati dve podmornici razreda besat (qaaem).

Nove podmornice razreda besat bodo največje v Iranu razvite in zgrajene podmornice v floti Iranske mornarice. Ta ima sicer še 3 ruske podmornice razreda kilo z izpodrivom 2.325 ton in oborožene s torpedi, vendar ne z manevrirnimi raketami. Poleg razreda besat Iranci razvijajo še manjše podmornice z izpodrivom 600 ton (2 razreda fateh), do 400 ton (1 razreda nahang), kot tudi mini podmornice do 120 ton (21 razreda ghadir) in do 90 ton (4 razreda yugo).

Pripravil: A. Knific, foto: Fars

Povezani članki