Iranske vojaške ladje bodo prvič zaplule v Atlantski ocean

by Urednik

Iranska vojska kaže Ameriki svojo moč

Dve iranski vojaški ladji iz 29. flote sta v torek odpluli proti Atlantskemu oceanu, v katerega bodo prvič v zgodovini zaplule ladje Iranske mornarice, poroča iranska državna televizija.

Iran svoji ladji pošilja na pot ravno sredi stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu, s tem pa hoče Zahodu ponovno pokazati svojo vojaško moč. Vsekakor je ta iranska misija tudi odgovor na ameriško pomorsko prisotnost v bližini obale Islamske republike v Perzijskem zalivu, saj ima 5. flota Ameriške mornarice svojo pomorsko bazo v Bahrajnu, na nasprotni strani zaliva.

Že v letu 2012 je Iran napovedal, da bodo njihove vojaške ladje v naslednjih nekaj letih zaplule v mednarodne vode ob ameriški obali in razširile svoj ​​doseg do Antarktike.

Iranska mornarica je na trimesečno plovbo poslala fregato Sabalan (F-73) razreda alvand in logistično ladjo Kharg (431) razreda ol, na krovu katere so tudi vsaj trije helikopterji.

Iranska ladja Kharg (431)

“Vojaški ladji imata nalogo vzpostavitve plovne poti, kakor tudi usposabljanje novih kadrov,” je dejal admiral Iranske mornarice šef Habibollah Sayyari. Na obeh ladjah, ki sta izpluli iz južnega iranskega pristanišča Bandar Abbas, naj bi bilo namreč 30 kadetov. Zaenkrat še ni znano v katerem pristanišču se bosta iranski ladji na svoji poti ustavili.

Že v novembru 2013 je poveljnik Iranske mornarice Sayyari napovedal, da bo Iran povečal svojo prisotnost v mednarodnih vodah. Po njegovih besedah je cilj Irana zaščita pomorskih poti in zagotavljanje varnosti za trgovske ladje in tankerje. Na novembrski novinarski konferenci v Teheranu je govoril tudi o povečanju iranske prisotnosti v severnem Indijskem oceanu, Adenskem zalivu, Rdečem morju in Omanskem morju.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Moč Iranske mornarice

Povezani članki