Iranske vojaške ladje rešile tanker z nafto pred pirati

by Urednik

IRANSKA MORNARICA ŠČITI TRGOVSKE LADJE ŽE VSE OD LETA 2008

Iranske vojaške ladje preprečile poskus piratov, da zasedejo iranski tanker za nafto v Adenskem zalivu, je sporočila služba za odnose z javnostmi Iranske mornarice v nedeljo 22. marca 2015.

Enota Iranske mornarice, ki je na območju na misiji za zaščito trgovskih ladij, je prišla v bližini tankerja za prevoz nafte ravno pravi čas, da je odvrnila napad piratov in jih prisilila, da pobegnejo.

Sodobni pirati so iransko ladjo napadli s šestimi gliserji, oboroženi pa bili z brzostrelkami, vendar so se morali umakniti po več urah spopadov. To je bil najhujši spopad med iransko mornarico in pirati, ki delujejo v Adenskem zalivu, poroča iranska tiskovna agencija Fars.

Iranska mornarica izvaja protipiratske patrulje v Adenskem zalivu že vse od novembra 2008, ko so somalijski pirati ugrabili iransko tovorno ladjo ob obali Jemna. Adenski zaliv, ki povezuje Indijski ocean preko Sueškega prekopa s Sredozemskim morjem, je pomemben energetski koridor, še posebej zato, ker po tej poti potuje zalivska nafta v Evropo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Wikipedia

Povezani članki