Iraška vojska ponovno zavzela mesto al-Baghdadi

by Urednik

ISIS NE OGROŽA VEČ IRAŠKE (AMERIŠKE) VOJAŠKE BAZE

Iraška vojska je v prvih dneh marca 2015 s pomočjo šiitskih milic osvobodila mesto al-Baghdadi, od koder je militantna skupina Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS) grozila z napadi na začasne domove ameriških vojakov in letalsko oporišče Ain al-Asad v osrednjem Iraku, kjer približno 300 ameriških marincev usposablja iraške vojake.

Pripadniki militantne skupine Islamska država (ISIS) so 12. februarja 2015 prevzeli nadzor nad mestom al-Baghdadi, ki leži približno 85 km severozahodno od mesta Ramadi v provinci Anbar in ob glavni prometnici proti sirskem mestu Raqqa (prestolnica Islamske države). ISIS-u je po več mesecih obleganja v februarju uspelo prevzeti nadzor nad mestom al-Baghdadi, vendar le za slab mesec dni, v katerem so ogrožali iraško vojaško bazo Ain al-Asad. Iraška vojska in šiitske milice sta premagali sunitske skrajneže tudi s pomočjo podpore ameriških vojaških letal.

To je v tednu dni že druga novica o ofenzivah Iraške vojske proti Islamski državi. Poročali smo že, da je Iraška vojska skupaj z šiitskimi in sunitskimi milicami začela ofenzivo na mesto Tikrit. Po informacijah Al Jazeere spopadi za strateško mesto ob reki Tigris, mimo katerega pelje avtocesta proti Mosulu, še vedno potekajo. Iraški vojski je že uspelo zavzeti naselje Albu Ajil na jugu Tikrita, medtem ko spopadi še potekajo za naselje al-Dour, kjer so leta 2003  ujeli Sadama Huseina.

Ofenziva za zavzetje mesta Tikrit je največja ofenziva doslej proti Islamski državi. Če bo uspešna, bi bilo prvič, da so Iraška vojska in milice v spopadih porazile ISIS ter osvobodile katero izmed večjih mest. Zavzetje Tikrita pa je tudi strateškega pomena za nadaljevanje osvobajanja Iraka in napredovanja oz. ofenzivo na zavzeti Mosul na severo-zahodu države.

Kljub nekaterim dobrim novicam iz Iraka, pa v medije prihajajo nove informacije o seriji bombnih napadov in posledično žrtvah po vsej državi. Ob tem pa pripadniki Islamske države nadaljujejo z uničevanjem mošej – tokrat so v iraškem mestu Mosul porušili mošejo Hamou al-Qadu iz leta 1880, že v februarju 2015 pa najstarejšo mošejo v provinci al Anbar ter še eno mošejo v Mosulu v januarju.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

ISIS nevarno blizu vojaške baze, kjer ameriški marinci urijo iraške vojake

Pripadniki Islamske države so prevzeli nadzor nad iraškim mestom al-Baghdadi, ogrožajo pa tudi bližnjo letalsko bazo Ain al-Asad, kjer ameriški marinci usposabljajo iraške vojake.

Iraška vojska začela ofenzivo na mesto Tikrit

Več kot 25.000 pripadnikov Iraške vojske in milic šiitskih ter sunitskih borcev je začelo dolgo pričakovan napad na osrednjo iraško mesto Tikrit, ki ga je ISIS zavzel poleti 2014.

Povezani članki