Iraška vojska začela ofenzivo na mesto Tikrit

by Urednik

ISLAMSKA DRŽAVA JE ZAVZELA TIKRIT ŽE 11. JUNIJA 2014

Več kot 25.000 pripadnikov Iraške vojske in milic šiitskih ter sunitskih borcev je v ponedeljek 2. februarja 2015 začelo dolgo pričakovan napad na osrednjo iraško mesto Tikrit, ki ga je lansko poletje zavzela militantna skupina Islamska država v Iraku in Siriji/Levantu (ISIS/ISIL).

Operacijo zavzetja mesta Tikrit, rojstnega kraja nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina (ʻAbd al-Majīd al-Tikrīti), so iraške oblasti napovedale na državni televiziji v ponedeljek zjutraj. Že dan pred tem pa je iraški premier Haider al Abadi opozoril nepokorna sunitska plemena v osrednjem Iraku, da je (bila) to njihova zadnja priložnost za ponovno pridružitev Iraški centralni vladi.

Iraška vojska je skupaj z dobro oboroženimi šiitskimi milicami že večkrat poskusila zavzeti Tikrit, ki se razpoteza ob reki Tigris in je oddaljen 140 km severozahodno od Bagdada, vendar jim nikoli ni uspelo. Utrpeli so več neprijetnih porazov proti dobro opremljenim in discipliniranim borcem Islamske države. Tokrat pa iraški mediji poročajo, da je več deset tisoč pripadnikov iraških varnostnih sil v sodelovanju z milicami obkolilo mesto, ki ga napadajo s težkim topništvom, raketami in celo letali. Iraški generali so sporočili, da so v zadnjih 24-ih urah uničili že več kot 30 položajev ISIS-a v Tikritu in da njihova artilerija obstreljuje mesto iz juga, severozahoda in severovzhoda.

Tiskovni predstavnik Ameriške vojske polkovnik Steve Warren je v Pentagonu dejal, da ameriška letala ne zagotavljajo zračne podpore kopenski ofenzivi Iraške vojske, saj je iraška vlada ni zahtevala. Dodal pa je, da so bile ZDA opozorjene na ofenzivo še predno se je začela.

Glavna ovira za dosedanje zavzetje Tikrita je bilo na tisoče obcestnih bomb in min presenečenja, ki so jih pripadniki Islamske države “posejali” ob dostopih v mesto. Iraška vojska je zato, po poročanju generalov, na obrobje mesta že poslala inženirske enote, ki so začele postopek razminiranja območja, kjer naj bi bilo več kot 200 eksplozivnih naprav in več kot 10 avtomobilov bomb, ki so pripravljeni, da eksplodirajo ob prihodu Iraške vojske.

ofenziva-na-irasko-mesto-Tikrit

Tikrit je za Iraške varnostne sile zelo pomemben prvi korak pri nadzoru nad strateško avtocesto, ki povezuje  jug  in sever Iraka, prestolnico Bagdad in drugo največje iraško mesto Mosul, ki je pod nadzorom Islamske države od lanskega junija. Prav ofenziva na Mosul, ki bo verjetno veliko bolj krvava in zapleteno kot zavzetje Tikrita, zahteva predhodni nadzor nad to avtocesto, da se sploh lahko začne operacija osvoboditve Mosula.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Posnetki spopadov iz obrobja Tikrita

Povezani članki