ISIS nevarno blizu vojaške baze, kjer ameriški marinci urijo iraške vojake

by Urednik

PRIPADNIKI ISLAMSKE DRŽAVE ZAVZELI MESTO AL-BAGHDADI

Pripadniki militantne skupine Islamska država (ISIS) so v četrtek 12. februarja 2015 prevzeli nadzor nad večine zahodnega iraškega mesta al-Baghdadi, ogrožajo pa tudi bližnjo letalsko bazo Ain al-Asad, kjer ameriški marinci usposabljajo iraške vojake, poroča Reuters.

Mesto al-Baghdadi, ki leži približno 85 km severozahodno od mesta Ramadi v provinci Anbar in ob glavni prometnici proti sirskem mestu Raqqa (prestolnica Islamske države), so pripadniki ISIS-a oblegali več mesecev. V preteklih dneh pa so ga naenkrat napadli iz dveh smeri , v četrtek pa jim je uspel preboj, sedaj pa zasedajo približno 90 odstotkov mesta, so sporočili lokalni poročevalci iz tega mesta.

Pripadniki Islamske države so nato napadli močno varovano zraka bazo Ain al-Asad, ki se nahaja približno pet km jugozahodno od mesta, vendar niso mogli prodreti vanjo. V tej bazi 320 ameriških marincev za boj usposablja pripadnike 7. oddelka Iraške vojske, od decembra 2014 pa so bili vsaj enkrat že napadeni s topništvom.

Pentagonova tiskovna predstavnica, mornariška poveljnica Elissa Smith, je potrdila novice spopadih v al-Baghdadiju, ob tem pa dodala, da ni bilo nobenega neposrednega napada na vojaško bazo zraka: “Poročali so o neuspešnem posrednem ognju v bližini baze.”

Tiskovni predstavnik iraškega obrambnega ministrstva ni želel podati komentarja o razmerah v provinci Anbar. Večina mest v okolici mesta al-Baghdadi v provinci Anbar je padla pod nadzor Islamske države po hitrem vdoru te militantne skupine čez sirske meje lansko poletje.

Napadi pa se vsakodnevno odvijajo tudi v okolici Bagdada, v minulih dneh so poročali o nekaj civilnih žrtvah v dveh krajih južno iraške prestolnice.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki