Iraške sile v Faludži zavzele mestno hišo iz rok Islamske države

by Urednik

NA OBROBJU FALUDŽE HUMANITARNA KATASTROFA – BEGUNCI BREZ HRANE IN VODE

Iraške sile so v petek 17. junija 2016 ponovno zasedle občinsko stavbo v mestu Faludža, ki je bilo vse od začetka leta 2014 v rokah pripadnikov Islamske države (ISIS), je sporočila Iraška vojska.

Iraške sile, tudi policijske enote, so začele ofenzivo na Faludžo 30.maja 2016, ob zračni podpori mednarodne koalicije, Iraških letalskih sil in iraškega topništva ter tankov. Po dobrih dveh tednih spopadov jim je uspelo zavzeti že večji del mesta, vendar skrajneži iz vrst Islamske države (Daesh) še vedno nadzorujejo nekatere predele Faludže. Iz območja konfliktov so iraške sile izvedle prisilno evakuacijo večine prebivalcev, veliko ulic in hiš pa še vedno ogrožajo nastavljena eksplozivna sredstva.

Mesto Faludža pa se sooča s pravo humanitarno katastrofo, saj je bilo pred začetkom spopadov v njem še vedno okoli 50.000 civilistov. Nekaj tisočim je pred napadom sirskih vladnih sil uspelo zapustiti mesto, nekaterim to ni uspelo (zaradi ustrahovanja ISIS-a). Tekom spopadov je na obrobje mesta uspelo pobegniti več kot 42.000 civilistom, kjer so po poročanju iraških virov begunska taborišča že prenatrpana. Civilisti med begom iz zasedenih območij tvegajo kroglo iz pušk ostrostrelcev Islamske države, ki še vedno zadržujejo ljudi za živi ščit.

Prebivalci Faludže so za preživetje prisiljeni jesti neprimerno hrano in živalsko krmo, piti pa oporočno vodo iz reke. Hrane in pitne vode primanjkuje, prav tako medicinskih pripomočkov ter zdravil.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

ZDA v boju proti ISIS-u prvič uporabile helikopterje AH-64 apache

Ameriška vojska je (prvič) v Iraku uporabila vsaj en jurišni helikopter AH-64 apache za napad na cilje Islamske države (ISIS, Daesh), kot del prizadevanj za osvoboditev mesta Mosul.

Iraška vojska začela ofenzivo na Faludžo

Iraška vojska je ob zračni podpori koalicijskih sil in iraške artilerije začela dolgo pričakovano ofenzivo na mesto Faludža, ki ga od začetka leta 2014 zaseda Islamska država (ISIS).

Povezani članki