Irska v nakup dveh patruljnih ladij novozelandske mornarice

by Urednik

RAZMEROMA NOVI LADJI PO UGODNI CENI

Irska se je odločila za nakup dveh priobalnih patruljnih plovil Kraljeve novozelandske mornarice razreda lake. Za novi plovili Irske mornarice bodo odšteli skupaj okoli 26 milijonov evrov.

“Z veseljem napovedujem nakup dveh rabljenih obalnih patruljnih plovil od vlade Nove Zelandije za dobavo Irski leta 2023,” je dejal irski obrambni minister Simon Coveney.

Nekdanji patruljni ladji HMNZS Rotoiti in HMNZS Pukaki bosta, ko prispeta na Irsko do leta 2023, služili kot zamenjava za patruljni plovili LÉ Orla in LÉ Ciara, potem ko bosta deležni obnove na Novi Zelandiji.

Patruljni ladji sta začeli služiti Kraljevi novozelandski mornarici leta 2009 kot patruljni ladji razreda lake in sta opravljali naloge spremljanja ribištva, iskanja in reševanja, varovanja meja in pomorskega nadzora okoli 15.000 km obale Nove Zelandije.

Novi priobalni patruljni plovili imata manj številčno posadko kot ladje, ki ju bosta zamenjali, kar bo Irski mornarici zagotovilo večjo zmogljivost za delovanje in izvajanje patrulj v Irskem morju na vzhodni ter jugovzhodni obali. To bo omogočilo preostali floti, da se osredotoči na operacije drugje, je sporočilo irsko obrambno ministrstvo.

55-metrske ladje je v mestu Whangarei zgradil BAE Systems Australia (prej Tenix Shipbuilding) in imajo popolnoma avtomatizirane sodobne nadzorne, navigacijske in komunikacijske sisteme. Z uporabo dveh gumenjakov s trdim dnom lahko obe ladji izvajata operacije vkrcanja in nadzor.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki