ISIS “sestrelil” iraški helikopter Bell 407 nad Mosulom

by Urednik

PILOT IRAŠKEGA HELIKOPTERJA PO NAPADU USPEŠNO PRISTAL

Iraška vojska je minuli konec tedna izgubila bojni helikopter Bell IA-407 armed scout, ki so ga sestrelili pripadniki Islamske države (ISIS, Daesh) na zahodu Mosula. V nesreči naj ne bi bil poškodovan nihče.

Helikopter je bil zadet v soboto, 13.maja 2017, med operacijo zračne podpore šiitskim milicam, ki osvobajajo vasi na zahodnem delu mesta Mosul, je sporočil  brigadni general Yahya Rasool. Lahki bojni helikopter Bell IA-407 armed scout (oborožena različica 407) so zadeli z orožjem malega kalibra, po nekaterih poročanjih naj bi imel močno poškodovana stekla kabine. Pilota naj bi varno pristal, pri tem pa ni bilo smrtnih žrtev.

Bell IA-407 armed scout je enomotorni (s štirikrakim rotorjem) večnamenski lahki bojni helikopter, ki je namenjen podpori iraški vojaški obveščevalni službi, za nadzor in izvidovanje (ISR) ter bojne operacije proti terorizmu. Iraška vojska ima v svoji oborožitvi okoli 33 helikopterjev Bell 407, od tega so trije namenjeni šolanju pilotov, preostali pa izvidovanju in zračni podpori.

Pripadniki Islamske države (ISIS) so sicer že oktobra 2014 uspeli sestreliti en iraški helikopter Bell 407 armed scout, ki je strmoglavil severno od rafinerije v bližini mesta Beiji. Takrat sta v strmoglavljenju umrla pilot in kopilot.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki