Islamska država sestrelila lovca F-16 in zajela jordanskega pilota

by Urednik

KAKO BO SESTRELITEV PRVEGA KOALICIJSKEGA LETALA VPLIVA NA POTEK OPERACIJE PROTI ISLAMSKI DRŽAVI?

Pripadniki sunitske militantne skupine Islamska država (ISIS) so 24. decembra 2014 s protiletalskim izstrelkom v bližini mesta Raqqa v Siriji sestrelili bojno letalo F-16 iz vrst Jordanskih letalskih sil. Pilot se je po sestrelitvi uspel katapultirati, vendar so ga po pristanku na tla zajeli pripadniki Islamske države.

Ameriško obrambno ministrstvo je navedbe sunitskih borcev zanikalo in sporočilo, da je jordanski lovec F-16, ki je sodeloval v koalicijskih napadih na ISIS, strmoglavil zaradi tehnične okvare in da ni znakov (dokazov) sestrelitve. Na drugi strani pa ISIS, kakor tudi neodvisni sirski Observatorij za človekove pravice trdita, da so ga zadeli z IR raketo zemlja-zrak.

Strmoglavljenje lovca F-16 v severni Siriji in “izgubo” pilota Moaza Youssefa al-Kasasbeh je potrdila tudi Jordanska vojska. Pripadniki Islamske države, so v skladu z njihovimi prejšnjimi propagandnimi objavami, le nekaj ur za tem na socialnih omrežjih objavili sliko zajetega vojaka in njegove osebne podatke.

To je prvo letalo koalicije proti ISIS-u pod vodstvom ZDA, ki so ga sodelujoče letalske sile izgubile na območju Islamske države vse od začetka zračnih napadov v septembru 2014. Jordanija je eden od štirih arabskih držav, ki bombardirajo cilje ISIS-a v Siriji.

Sestrelitev prvega koalicijskega bojnega letala s strani Islamske države pa je pomembna tako iz taktičnih kot tudi strateških razlogov. Po taktični strani kaže, da je ISIS pridobil oborožitvene sisteme s katerimi lahko sestreli napredna bojna letala. Jordanski lovci F-16 so namreč dobro opremljeni, piloti pa dobro izurjeni. Sunitski borci so že pred meseci drugim sirskim uporniškim skupinam zasegli kitajske prenosne protiletalske sisteme FN-6, ki imajo doseg okoli 4000 metrov.

V taktičnem smislu se koalicijskim silam pojavljata tudi dva nova izziva. Prvi je slaba zračna podpora za zaščito pilota sestreljenega letala, kot tudi več sto kilometrov oddaljene vojaške baze reševalnih sil. Drugi pa dosedanji ukaz pilotom, za operacije na nizkih nadmorskih višinah v luči zmanjšanja kolateralne škode (civilnih žrtev) in lažjemu iskanju položajev pripadnikov Islamske države.

V strateškem smislu pa se lahko na podlagi te sestrelitve (veliko bo odvisno tudi od usode pilota) nekatere države premislijo in omejijo oz. prekinejo sodelovanje v vojaškem posredovanju proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki