Italija daje 31 letal v Evropsko poveljstvo za zračni transport (EATC)

by Urednik

ITALIJANSKI PRISPEVEK V SKUPNI EVROPSKI VOJAŠKI TRANSPORT

V torek  12. januarja 2016 je Italija prenesla pooblastila za večino italijanskih vojaških transportnih letal, letal za prečrpavanje goriva v zraku in letal za reševanje na Evropsko poveljstvo za zračni transport (EATC).

Od zdaj naprej bo Evropsko poveljstvo za zračni transport (EATC) imelo operativni nadzor nad štirimi italijanskimi letečimi cisternami Boeing KC 767A (vsa letala Italijanskih letalskih sil), dvajsetimi transportnimi letali Lockheed C-130J super hercules (od skupaj 21-ih, štiri so leteče cisterne KC-130J) in sedmimi letali Alenia C-27J spartan (od skupaj 12-ih).

Italijanska vojaška taktična transportna letala so tako postala del večnacionalne flote Evropskega poveljstva za zračni transport, ki zdaj šteje že več kot 220 letal in predstavlja več kot 60% vseh vojaških transportnih letal v Evropi.

Evropsko poveljstvo za zračni transport (EATC) načrtuje, vodi operacije, izvaja kontrole in poroča o misijah v imenu svojih držav članic. Raznolikost flote ponuja poveljstvu edinstveno fleksibilnost, kot tudi priložnost za optimizacijo misij in povečanje zahtevane učinkovitosti ter uspešnosti. EATC tako lahko upravlja z letali (pošilja na naloge), vendar lahko članica (v tem primeru Italija) vsak trenutek začasno prekliče prenos pooblastil, kot tudi koristi letala za varovanje svojega ozemlja in interesov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum, Aeronautica Militare

Povezani članki