Italija naročila še 8 helikopterjev AW139 za SAR in varnostne operacije

by Urednik

ITALIJANSKE REŠEVALNO-VARNOSTNE SLUŽBE POSODABLJAJO HELIKOPTERSKE FLOTE

Italijanska obalna straža ter carinska in obmejna služba sta skupaj naročili še 8 helikopterjev Agusta/Westland AW139 v skupni vrednosti 112 milijonov evrov, so pred dnevi sporočili iz podjetja Leonardo. 

Italijanska obalna straža (Guardia costiera), ki je del Italijanske mornarice, je podpisala pogodbo za dva helikopterja AW139 za opravljanje nalog iskanja in reševanja (SAR), ki bosta dobavljena predvidoma do konca leta 2018. Pridružila se bosta helikopterjem AW139 in AB-412 (skupaj 9), ki so trenutno v uporabi poleg letal Piaggio P.166 (2), P.180 (1) ter ATR 42 (3).

Italijanska carinska in obmejna služba (Guardia di Finanza), ki spada pod finančno ministrstvo, pa je naročila šest helikopterjev AW139 za izvajanje operacij patruljiranja, novi letalniki pa bodo dobavljeni do leta 2020.

Novi helikopterji AW139 bodo obema državnima službami omogočali boljše delovanje na misijah in poenostavljeno logistiko, saj bodo nadomestili staranje letalnike AB412. Italijanska obalna straža je pred kratkim praznovala desetletnico uporabe helikopterjev AW139, v tem času pa rešila veliko življenj. Helikopterji so dokazala izjemno učinkovitost in zanesljivost.  Na drugi strani italijanska carinska in obmejna služba helikopterje AW139 uporablja po vsej državi za naloge patruljiranja v gorskem in obmorskem svetu, izvidovanje, operacije iskanja in reševanja ter policijske naloge.

Pripravil: A. Knific, foto: Guardia costiera

 

Povezani članki