Italijanska vojska financira razvoj novega bojnega helikopterja

by Urednik

V ITALIJI ZAČETEK RAZVOJA NASLEDNIKA JURIŠNEGA HELIKOPTERJA A129 MANGUSTA

Italijansko obrambno ministrstvo je italijanskemu podjetju Leonardo-Finmeccanica naročilo razvoj novega izvidniško-bojnega helikopterja (program NEES), s katerim želijo v Italijanski vojski do leta 2025 zamenjati jurišne helikopterje A129 mangusta. 

Večletna dinamična pogodba za novi helikopter za potrebe italijanske vojske vključuje raziskovanje, razvoj, proizvodnjo in testiranje, kakor tudi dobavo treh prototipnih letalnikov.

S 48 novimi bojnimi helikopterji proizvajalca Leonardo-Finmeccanica (del te skupine je tudi nekdanji proizvajalec helikopterjev Agusta) želijo v Italijanski kopenski vojski zamenjati sedanjo floto 59 bojnih helikopterjev A129. Zanje pričakujejo, da jih bodo po več kot 35 letih umaknil iz službe do leta 2025.

Italijanska vojska je skupaj naročila 60 bojnih helikopterjev A129 mangusta, dobava teh letalnikov pa se je začela v letu 1990. Italijanski A129 so sodelovali v operacijah Iraku, Somaliji, Angoli, Makedoniji in Afganistanu. Poleg Italijanske vojske helikopterje A129 v nadgrajeni (turški) različici T129 uporablja tudi Turška vojska (15 jih že uporabljajo, še 50 je naročenih), Pakistanska vojska pa je naročila 40 helikopterjev T129 (v vrednosti 2 milijarde USD).

Pripravil: A. Knific, foto: AgustaWestland

Povezani članki