Italijanska vojska in mornarica se zanimata za konvertiplan AW609

by Urednik

ITALIJA SE JE ODLOČILA ZA NADALJEVANJE RAZVOJA KONVERTIPLANA AGUSTAWESTLAND AW609

Italijansko letalsko podjetje AgustaWestland že dobro desetletje razvija konvertiplan AW609, letalnik z lastnostmi helikopterja in letala, ki lahko vzleta vertikalno ter na kratkih razdaljah (VTOL in STOL). Italijani se pri tem programu zgledujejo po ameriškem konvertiplanu Bell V-22 osprey, ZDA pa medtem že razvijajo nov konvertiplan (Bell V-280 valor) v okviru programa demonstratorja združene večnamenske tehnologije – JMR-TD.

V zadnjih desetletjih so kopenske in pomorske sile izrazile potrebo po hitrem prevozu svojih enot na določeno točko ter hitro evakuacijo. Prvotno so projekt konvertiplana AW609 razvijali v sodelovanju z ameriškim proizvajalcem Bell, ki pa se je nato umaknilo. Prvi testni poleti (od 2003) so že potekali in projekt se je spremenil v vse-italijanski program, nanj pa že resno računajo v italijanskih kopenskih silah in mornarici.

Ravno zaradi interesa Italijanske vojske so si pri podjetju AgustaWestland zadali nove naloge za ugoditev zahtevnim (vojaškim) kupcem – želijo si, da bo AW609 lahko vzletel z največjo vzletno maso več kot 8 ton (prej 7.500 kg),  imel doseg 2000 km (1100 navtičnih milj) z dodatnimi rezervoarji, 1.500 km pa srednje obtežen preletel v dobrih treh urah. Prav tako naj bi pri AW609 prilagodili stranska vrata za naloge reševanja in iskanja (SAR). Podjetje AgustaWestland  je sporočilo, da želijo pridobiti  certifikat FAA za konvertiplan AW609 v letu 2017.

Pripravil: A. Knific, foto: AgustaWestland

Povezani članki