Italijanski lovci bodo nadzorovali bolgarski zračni prostor

by Urednik

ITALIJA BO BOLGARIJI POMAGALA PRI OHRANJANJU SUVERENOSTI

Italijanski lovci Eurofighter typhoon bodo od sredine julija 2017 skupaj z bolgarskimi lovci MiG-29 nadzorovali bolgarsko nebo, vse dokler se Bolgari ne odločijo za novo bojno letalo.

Čez nekaj dni, natančneje 15. julija 2017, bodo italijanski lovci Eurofighter typhoon začeli z nadzorom bolgarskega zračnega prostora (kot to delajo – skupaj z madžarskimi gripni – tudi nad suverenim slovenskim zračnim prostorom). Tako bodo pomagali bolgarskim lovcem (sovjetskega porekla) MiG-29 fulcrum. Na preizkusni polet je tako italijanska četvorka eurofighterjev poletela 7. junija in pristala v bolgarski letalski bazi Ignatievo, 15 km severno od bolgarskega mesta Plovdiv.

Italijansko četvorko eurofighterjev so predstavljala letala in piloti treh italijanskih letalskih enot, ki uporabljajo ta letala: iz 37. polka (37. stormo) iz baze Trapani, iz 4. polka italijanskih letalskih sil iz baze Grosseto in iz 36. polka iz baze Gioia del Colle. Italijanska letala so (bila) oborožena z raketami zrak-zrak IRIS-T (kratkega dosega) in AIM-120 AMRAAM (srednjega dosega)

Italijansko enoto za nadzor bolgarskega zračnega prostora, ki bo uporabljala letalsko bazo Graf Ignatievo, sestavlja 110 pripadnikov – pilotov, tehnikov in podpornega osebja  skopaj z letečim tankerjem KC-767. Zanimivo, da je vso letališko opremo, potrebno za delovanje podporne – logistične skupine italijanskih letalcev v bolgarsko bazo prepeljalo rusko letalo An-124 ruslan (v treh poletih).

Sprva naj bi se italijanski letalci privajali na bolgarski zračni prostor, ko pa bo njihovo operativno pripravljenost potrdil Natov operativni center v  španskem Torrejonu (CAOC), bodo začeli leteti skupaj z lovci MiG-29 Bolgarskih letalskih sil (Voennovozdushni Sili – VVS), predvidoma po 15. oktobru letos.

Italijanska misija v Bolgariji se imenuje ”Bolgarski konj’‘, delovala pa bo skladno s procedurami Natovega integriranega zračno-obrambnega sistema (NATINADS, finančno pa ne bo obremenjevala Bolgarije, pač pa bodo operacijo financirali Italijani. S tem naj bi prispevali k večji varnosti Bolgarije, hkrati pa demonstrirali solidarnost znotraj držav, članic severnoatlantskega zavezništva.

Bolgarija se je zvezi Nato pridružila leta 2005 (enako kot Slovenija), zatem pa ji ni uspelo zaključiti procesa nabave novega bojnega letala za zamenjavo starih ruskih lovcev MiG-29 in privesti Bolgarskih letalskih sil v skladnost s standardi Nato. Za nadzor zračnega prostora Bolgarske letalske sile uporabljajo 12 enosedih lovcev MiG-29A in tri dvosede MiG-29UB, ki so v sestavi eskadrilje v bazo Graf Ingnatievo. Slednja deluje s pomanjkljivo logistiko na račun slabe oskrbljenosti z rezervnimi deli za ruska letala, predvsem, pa slabega načrtovanja in uresničevanja dobav Ministrstva za obrambo Bolgarije.

Tako imajo bolgarski piloti zelo majhno število ur naleta, kar so sporočili tudi bolgarskemu obrambnemu ministru Krasimirju Karačanovu in ga opozorili, kako nevarno je takšno početje. ”Pomoč” italijanskih eurofighterjev prihaja v kritičnem času za Bolgarijo, ki si prizadeva nabaviti vsaj osem lovcev, s katerimi bo nadomestili stare MiG-29, ki se jim leta 2025 izteče življenjska doba (teoretično pa naj bi ostali operativni v Bolgarskih letalskih silah vse do leta 2030). Bolgarija naj bi za nabavo sodobnejših lovcev namenila 766,8 milijonov evrov, ki naj bi jih izplačali najprej v osmih letih.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: TheAviationist

Povezani članki