Izraelska tehnologija za bolgarske UAV

by Urednik

IZRAELSKA BREZPILOTNA LETALA ZA BOLGARSKO VOJSKO

Bolgarija se je z Izraelom dogovorila za prenos tehnologij za licenčno izdelavo brezpilotnih letalnikov podjetja Aeronautics, ki jih bodo proizvajali za obrambne in varnostne namene.

Sredi novembra je največje bolgarsko državno obrambno industrijsko podjetje Vazovski Mashinostroitelni Zavodi (VMZ) iz Sopota podpisalo sporazum z izraelskim podjetjem Aeronautics iz Yavne o sodelovanju in prenosu tehnologije za izdelavo brezpilotnih vodenih letal v Bolgariji. Na bolgarski strani je bil podpisnik predsednik direktorskega sveta VMZ Atanas Bogdanov, na izraelski pa direktor marketinga in poslovnega razvoja Adi Cohen, ki je prepoznal bolgarski VMZ kot pomembnega partnerja v prodoru z brezpilotniki na nove trge.

Ne da bi pojasnil podrobnosti je Cohen dejal, da v sodelovanju z bolgarskim državnim podjetjem VMZ merijo na postavitev in sestavljanje ter proizvodnjo brezpilotnikov v Bolgariji. Poleg tega pa imajo precejšnja pričakovanja tudi Bolgari, saj želijo začeti tudi s samostojnim razvojem in proizvodnjo lastnih brezpilotnikov.

Izraelski Aronautics je vse od ustanovitve v letu 1997 visokotehnološki inkubator, v obdobju dveh desetletij pa je prerase v eno vodilnih družb v svetu za razvoj in proizvodnjo brezpilotnih letalnih sistemov za obrambno in varnostno ter splošno rabo. Na Balkanu je Aeronatics prisoten že od leta 2008, ko je Vojska Srbije kupila približno 10 mini brezpilotnikov orbiter mini UAS, vsaj enega dvomotornega UAV srednjega dosega in dolge avtonomije (MALE) dominator, ki so ga razvili iz avstrijskega letala Diamond DA42 pa so prodali Turčiji za izvidniške in opazovalne naloge. Aronauticsov največji “balkanski” uspeh pa je bil dosežen letos sredi maja, ko je hrvaški kmetijski minister Tomislav Tolušić podpisal skoraj 5 milijonov evrov vredno pogodbo o nakupu lansirne rampe in šestih manjših taktičnih brezpilotnikov orbiter 3 konec letošnjega leta. Za logistično podporo in rokovanje s temi brezpilotniki je odgovornost prevzela hrvaška vojska, ki ga bo za lastne potrebe uporabljala 40 odstotkov razpoložljivega časa, preostalih 60 odstotkov časa pa bo orbiterje 3 uporabljalo hrvaško kmetijsko ministrstvo za nadzor ribolova ter opazovanje.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Aeronautics

 

Povezani članki