Izraelska vojska je za novi transportni helikopter izbrala CH-53K king stallion

by Urednik

NOVI IZJEMNO DRAGI HELIKOPTERJI ZA IZRAELSKO VOJSKO

Izraelski obrambni minister Benny Gantz je dobil priporočilo Izraelskih letalskih sil (IAF) in Izraelskih obrambnih sil (IDF), da se za naslednji vojaški transportni helikopter izbere Lockheed Martinov (Sikorsky) CH-53K king stallion, ki bo nadomestil sedanji model CH-53C-3 yas’ur (skupaj jih imajo 24).

Nakup vojaških transportnih helikopterjev CH-53K king stallion bo del orožarskega posla z ZDA v višini 2,74 milijarde USD, ki ga je v začetku februarja 2021 odobril ministrski odbor za oskrbo Izraelskih letalskih sil in vključuje nakup številnih letal in streliva.

Dogovor bo izraelskim silam omogočil nakup lovskih letal F-35 in F-15, težkih transportnih helikopterjev CH-53K, letal za oskrbo z gorivom v zraku in drugo oborožitev, za katero menijo, da je kritična, na primer rakete za prestrezanje in napredne letalske bombe.

Vsekakor je nakup helikopterjev CH-53K king stallion vesela novica za Američane, saj bodo s tem naročilom vsaj nekoliko znižali stroške razvoja tega letalnika. Novi helikopter CH-53K king stallion, ki so ga razvili za potrebe ameriških marincev, ne velja le za najdražji helikopter na svetu, temveč je postal tudi dražji od pregrešno dragih “nevidnih” lovcev F-35A lightning II, če upoštevamo strošek na enoto.

Cena enega helikopterja CH-53K king stallion se je leta 2017 gibal okoli 95 milijonov dolarjev, medtem ko je Pentagon v desetem naročilu lovcev F-35 podpisal pogodbo za približno 94,6 milijona dolarjev po letalu.

Sikorsky CH-53K king stallion je težki transportni helikopter, ki ga poganjajo trije turbogredni motorji General Electric GE38-1B, glavni rotor pa je iz kompozitnih materialov. Helikopter CH-53K king stallion ima širšo kabino od osnovnega modela CH-53, iz katerega so ga razvili. CH-53K king stallion je največji in najtežji ameriški helikopter, ki je le malce manjši od ruskega transportnega helikopterja Mil Mi-26.

V dolžino novi helikopter meri dobrih 30 metrov, kar je več kot 3 metra več od CH-53. Posadka CH-53K šteje 4 može (2 pilota), prepelje lahko več kot 30 vojakov v polni bojni opremi  ali tovor težak skoraj 16 ton. Potovalna hitrost je okoli 315 km/h, najvišja višina leta 4.350 metrov, hitrost vzpenjanja 13 m/s, dolet 850 km, bojni radij pa 204 km.

Helikopterje Sikorsky CH-53K king stallion sedaj uporablja le Korpus mornariške pehote ZDA (marinci), ki imajo v svoji floti že nekaj od skupaj 200 naročenih letalnikov. Zanje pa se, poleg Izraela, zanimata še Nemčija in Japonska.

Pripravil: A. Knific, foto: Lockheed Martin

 

Povezani članki