Izvoz ruskega orožja narašča

by Urednik

NOVI RUSKI OBOROŽITVENI SISTEMI ZA POVEČEVANJE IZVOZA

Rusija bo v prihodnjih letih na svetovnem trgu orožja ponudila približno petdeset modelov sodobnih oborožitvenih sistemov, so sporočili iz korporacije Rosoboronexport. V prvih osmih mesecih leta 2020 so podjetja ruskega vojaško-industrijskega kompleksa drugim državam prodala orožje v vrednosti več kot sedem milijard dolarjev.

Vodja Zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje Dmitrij Šugajev je ob sklicevanju na te podatke dejal, da je bil tak rezultat dosežen kljub ameriškim sankcijam proti Rusiji in pandemiji koronavirusa. Kot primer je Šugajev omenil dostavo hibridnega zračno-obrambnega sistema  pancir v Srbijo, spregovoril pa je tudi o pogajanjih za prodajo sistema zračne obrambe v Beograd. Analitiki pravijo, da je Rusija obdržala položaj druge izvoznice orožja na svetu, kljub poskusom ZDA, da jo izrinejo s tega trga. Skrivnost uspeha ruskih izdelkov je po mnenju strokovnjakov v kombinaciji privlačnih cen visokokakovostnega orožja. Med potencialnimi uspešnicami velja omeniti izdelke podjetij, ki pripadajo Rostechu: oklepna vozila na platformi armata, ki so jo sestavljali v podjetjih UVZ, letalo pete generacije Su-57E korporacije OAK, palubni helikopter Ka-52K in posodobljeni bojni helikopter Mi-28NE proizvajalca Ruski helikopterji. Med izdelki drugih podjetij omenimo protiletalski raketni sistem antej-400 (S-400) koncerna Almaz-Antej, je še navedeno v sporočilu Rosoboronexporta.

»Od leta 2000 so se glavni finančni kazalniki podjetja (portfelj naročil in obseg dobav) povečali za petkrat,« so zapisali v sporočilu. Od leta 2000 je bilo sklenjenih več kot 26.000 pogodb s partnerji iz 112 držav po vsem svetu. Skupna vrednost izvoza je bila več kot 180 milijard dolarjev. Za 85 milijard dolarjev opreme za letalske sile dostavili v tujino, delež sistemov zračne obrambe je znašal 30 milijard dolarjev, za enako količino pa so prodali oborožitvenih sistemov za kopensko vojsko. V zadnjih dveh desetletjih je Rusija v tujino prodala več kot 28 milijard dolarjev mornariških bojnih sistemov in opreme. Predsednik upravnega odbora Rosoboronexport Sergej Čemezov je prav tako poudaril, da ima podjetje dobro perspektivo za širitev kroga držav za dobavo izdelkov. Po podatkih Rosoboronexporta je Rusija zdaj na drugem mestu med največjimi izvozniki orožja.

Velika izbira

Strokovnjaki poudarjajo, da ima Rusija široko paleto orožja, ki ga je mogoče dobaviti in izvoziti. V intervjuju za RT glavni urednik revije Arsenal domovine Viktor Murahovski ni izključil možnosti, da bi v prihodnosti izdelali izvozno modifikacijo brezpilotnega letala  ohotnik, pa tudi globalnega navigacijaskega satelitskega sistema GLONASS (Globalnaja Navigacionnaja Sputnikovaja Sistema) . »Imamo odlične sisteme za elektronsko bojevanje, zelo zanesljive in sodobne digitalne komunikacijske sisteme, ki so lahko zanimivi za tuje stranke. Največ povpraševanja na svetu je po ruski letalski opremi, sistemih in opremi zračne obrambe in oborožitvenih sistemih ter opremi za kopenske sile. Ladijski sistemi in plovila so v zadnjem času nekoliko zaostajali, a se bo pojavom novih sistemov vrnila na vrh,« je poudaril Viktor Murahovski. Podobnega stališča je tudi Sergej Modestov, profesor in podpredsednik Akademije za  vojaške vede. Po njegovem mnenju so danes še posebej pomembna sredstva za elektronsko bojevanje, ki dopolnjujejo zračno obrambo v boju proti bojnim brezpilotnim letalom in lahko ohromijo sovražnikove nadzorne in izvidniške sisteme.

»Danes na trgu orožja narašča povpraševanje po sistemih zračne obrambe kratkega in srednjega dosega, ki se lahko borijo tudi proti z brezpilotnim letalom,« je v komentarju za RT poudaril ruski strokovnjak. »Upoštevajte, da je bila konstantna rast ruskega izvoza orožja zabeležena v obdobju od 2010 do 2014. Tako je država po podatkih “Rosoboronexporta” leta 2010 izvozila vojaških izdelkov v vrednosti 8,7 milijarde dolarjev, leta 2011 – 10,7 milijarde dolarjev, leta 2012 – 12,9 milijarde dolarjev, v letih 2013 in 2014 pa že približno 13,2 milijarde dolarjev. Leta 2019 je Rusija izvozila izdelke vojaško-industrijskega kompleksa v vrednosti več kot 15,2 milijarde dolarjev. To številko je v začetku leta 2020 navedel namestnik obrambnega ministra generalpolkovnik Aleksandar Fomin. Povedal je tudi, da je lani opremo kupilo približno 50 držav. Vodja Zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje Dmitrij Šugajev je konec avgusta navedel, da je Rusija v prvih osmih mesecih prodala več kot sedem milijard dolarjev orožja, kupci pa približno 40 držav. Več držav tudi zdaj kaže zanimanje za skupni rusko-indijski razvoj – rakete bramos,« je dodal.

Pripravlja se tudi dogovor z Indonezijo o dobavi bojnih letal Su-35. Do avgusta sta morali stranki pojasniti nekatere tehnične podrobnosti pogodbe. Naj spomnimo, da je bil prvi kupec Su-35 Peking, Kitajska in Rusija sta podpisali pogodbo v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev, ruska stran pa se je zavezala, da bo kitajski vojski dostavila 24 letal. Dogovor je bil izpolnjen v začetku leta 2019. Istočasno se Rusija že pripravlja na predstavitev novega večnamenskega lovca pete generacije Su-57 na svetovnem orožarskem trgu. Letalo je namenjeno uničevanju vseh vrst zračnih ciljev, pa tudi uničevanju kopenskih in vodnih ciljev sob premagovanju sistemov zračne obrambe. Lovec je v zadnji fazi testiranja.

Avgusta 2020 je ruska zvezna služba za vojaško-tehnično sodelovanje sporočila, da je več držav že poslalo uradne vloge za nakup letal Su-57. Poleg tega naj bi se v bližnji prihodnosti začela množična proizvodnja in izvoz novega transportnega in bojnega helikopterja Mi-35P. To je za RT povedal Viktor Litvinov, predstavnik “Rosvertola”, v sklopu katerega deluje proizvajalec Ruski helikopterji.

Druga novost ruskega vojaško-industrijskega kompleksa, ki je privlačna za tuje kupce, je lahko prvi tank na svetu najnovejše generacije T-14 armata. V začetku leta 2020 je vodja ministrstva za industrijo in trgovino Denis Manturov izjavil, da je Moskva že prejela predhodne zahteve za dobavo tankov armata v tujino. Veliko zanimanja tujih kupcev vzbujajo tudi druga ruska oklepna vozila. Tako so že v tujino dobavili  prva nova večnamenska oklepna vozila  VPK-ural. Na željo kupca so konstruktorji iz vojaško-industrijskega podjetja spremenili dimenzije vozila in ga naredili manjšega v primerjavi s prvotnim modelom. Vozilo 5901 za sneg in močvirje, ki so ga nedavno razvili konstruktorji podjetja VPK, ima velik izvozni potencial. Ima zelo dobre sposobnosti premikanja po terenu in  nosilnost pet ton. Potencialne t uje kupce zanima tudi novo lahko oklepno vozilo strela. Avto je predstavljen klasično in kot amfibijsko vozilo.

Hkrati je Rusija že prejela prošnjo tujega kupca za dobavo edinega lahkega tanka – amfibije sprut-SDM1. To je avgusta novinarjem povedal glavni konstruktor Posebnega konstruktorskega biroja za strojništvo Sergej Abdulov. Katera država je zahtevo oddala, ni razkril, je pa pojasnil, da gre za državo z Bližnjega vzhoda.

Ruski sistemi zračne obrambe so tudi znani po vsem svetu. Članica Nata Turčija je tako od Rusije kupila zračno-obrambni raketni sistem S-400 triumph. Ankare pri tem ni ustavil niti protest njene partnerice iz Nata – ZDA. Rusija se zdaj pripravlja na uvedbo novega sistema antej-4000 (S-300V4), javnosti so ga prvič prikazali na razstavi “Vojska 2020”. Proizvajalec – koncern Almaz-Ante –  je navedel, da sistem po številnih značilnostih bistveno presega predhodnika antej-2500 (S-300VM – SA-23 gadiator/giant).

Zamenjava generacij

Po mnenju ruskih izvedencev Rusija ohranja drugo mesto na svetovnem trgu orožja zaradi primernih cen in dobrih taktično-tehničnih lastnosti orožja. »Rusija na svetovnem trgu promovira samo opremo, ki ima resnične bojne izkušnje na različnih bojiščih,«  pojasnjuje Sergej Modestov. Govoreč o tradicionalnih trgih ruskih obrambnih izdelkov je strokovnjak izpostavil države Bližnjega vzhoda in Afrike – Sirijo, Jemen, Irak, Egipt, Alžirijo in Libijo. »V zadnjih desetletjih smo uspeli najti kupca tudi v Turčiji in zalivskih monarhijah. Druga ruska partnerica je Venezuela. Širitev trga sodelovanja z orožjem ne prinaša le finančnih koristi, dostave orožja resno spreminjajo sistem političnih odnosov z državo – kupcem, ker obstajajo spremljajoče povezave zaradi potrebe po vzdrževanju opreme, posodobitvi in ​​usposabljanju osebja,« je še poudaril ruski strokovnjak. »Takšno partnerstvo vodi države k ponovnemu razmišljanju o tem, kako bodo njihovi koraki vplivali na odnose z dobaviteljem vojaške opreme,«  dodaja Modestov. Podobnega mnenja je tudi Viktor Murahovski: »Rusija kupcem ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo orožja. Poleg tega je pomemben argument za države dejstvo, da Rusija uporablja to tehniko tudi v svoji vojski, številni modeli so preizkus že prestali v praksi, na primer v Siriji,« pojasnjuje Muharovski.

Po njegovem mnenju dejstvo, da Rusiji uspeva obdržati položaj na trgu orožja, kljub vsem prizadevanjem konkurentov, govori o velikem zanimanju za ruske izdelke. »Danes se v naprednih, razvitih državah generacija orožja spreminja. Rusija aktivno sodeluje v tem procesu, saj razvija in konstruira orožja in sisteme nove generacije. Takšnih izdelkov je veliko: sistemi zračne obrambe, letalniki brez posadke, podmornice z anaerobnimi motorji itd. Zato bo Rusija še naprej ena glavnih igralk na svetovnem orožarskem trgu,« sklepa ruski strokovnjak.

Priredil: B. Knific, vir in foto: Sputnik

Povezani članki